Joodse kolonisten bestormen Ibrahimi-moskee Hebron (video)

buitenland
1
24 nov '19
Zowel moslims als joden geloven dat het Ibrahimi-moskee-complex de begraafplaatsen van de profeten Abraham, Isaac en Jacob markeren.

Honderden joodse kolonisten bestormden zaterdag de Ibrahimi-moskee in Hebron op de Westelijke Jordaanoever ter gelegenheid van de Joodse feestdag Chayevi Sarah. 

De spanning in Hebron is hoog opgelopen nadat vrijdag meerdere extremistische kolonisten Palestijnse woningen in de stad aanvielen en meerdere Palestijnse burgers verwondden, waaronder kinderen en vrouwen.

Tientallen Israëlische troepen werden ingezet in de steegjes van de oude stad van Hebron, waardoor Palestijnen niet bij de moskee konden komen, meldt nieuwsdienst Anadolu.

Massaslachting '94 Na de slachting van 29 Palestijnse moskeegangers in 1994 door de joodse extremistische kolonist Baruch Goldstein, werd het moskeecomplex door de Israëlische autoriteiten verdeeld tussen islamitische en joodse aanbidders.

In Hebron wonen ongeveer 160.000 Palestijnen en ongeveer 500 joodse kolonisten. De kolonisten leven in een reeks enclaves met alleen joodse inwoners en worden zwaar bewaakt door Israëlische troepen.

© Anadolu 2019
palestina
israel
hebron
kolonisten
chayevi sarah
baruch goldstein
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?