Spanje: Gevangenisstraf voor Marokkaanse uniformontwerper Daesh

buitenland
1
26 nov '19
Termanini stuurde kleding naar terroristische groeperingen in Syrië onder het mom van humanitaire hulp.

De Spaanse politie heeft de Marokkaans-Spaanse zakenman, Nourdine Chikar, gearresteerd na zijn veroordeling wegens "economische misdaden" met betrekking tot Daesh. Volgens de Spaanse krant El Espanol heeft de politie Chikar woensdag in zijn woonplaats nabij Alicante in het zuidoosten van Spanje opgepikt. Chikar is veroordeeld voor het witwassen van geld, verduistering, belastingdelicten, valsheid in geschrifte en frauduleuze geldtransacties, meldde de krant.

Samen met een Syriër genaamd Ammar Termanini voorzag Chikar de terreurgroep Daesh van uniformen. Chikar gebruikte zijn bedrijf dat 2e-hands kleding recyclede en hielp bij het wegnemen van obstakels met betrekking tot het verschepen van containers met kleding naar Syrië en Irak. Ook Termanini richtte een bedrijf op voor de handel in textiel.

Er loopt nog een andere zaak tegen Chikar voor zijn bijdrage aan een Daesh-cel in Alicante, Valencia en Ceuta die in februari 2016 door de Spaanse veiligheidsdiensten is ontmanteld. Na zijn arrestatie bracht de politie Chikar over naar de Spaanse hoofdstad zodat hij beschikbaar blijft voor het gerechtshof. Ook de vrouw van Chikar is aangehouden wegens medeplichtigheid, maar werd na verhoor weer vrijgelaten.

Humanitaire hulp Termanini en Chikar stuurden kleding naar terroristische groeperingen in Syrië onder het mom van humanitaire hulp. Chikar zocht ook financiering met behulp van zijn rol als zakenman en voorzitter van de lokale Concentaina-moskee.

Volgens El Espanol hebben aanklagers voor het eerst in Spanje de aanklacht ingediend voor het plegen van een "misdaad tegen beschermd cultureel eigendom in een gewapend conflict". De aanklacht heeft betrekking op de handel in historische artefacten uit Syrische musea om geld in te zamelen voor Daesh.

Drie jaar geleden heeft de Spaanse politie drie containers in beslag genomen in Cadiz en Valencia gevuld met 10 ton militaire uniformen. De lading was op weg naar Turkije. Spanje arresteerde Chikar in 2016, maar kwam op borgtoch vrij na het betalen van de borgsom van € 60.000,-.

© MAROKKO.NL 2019
spanje
valencia
alicante
syri:e
irak
daesh
uniform
nourdine chikar
ammar termanini
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?