Twee aanhoudingen voor voorbereiden aanslag

algemeen
0
26 nov '19
Twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Ze zouden van plan zijn geweest met bomvesten en een of meer autobommen aan het eind van het jaar een aanslag te plegen. Het doelwit is niet duidelijk, meldde het Openbaar Ministerie dinsdag. De mannen werden maandag gearresteerd door een antiterrorisme-eenheid van de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Een van hen werd op straat in Den Haag aangehouden, de ander in zijn woning in Zoetermeer. Bij huiszoekingen zijn geen vuurwapens of explosieven gevonden. De politie trof in een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen wel een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten aan.

De politie startte in oktober een onderzoek na informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Bij het onderzoek zijn politie-infiltranten ingezet. Volgens het OM waren zij "onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag".

Training volgen
De informatie van de AIVD luidde dat de verdachten een "jihadistische aanslag" wilden plegen met explosieven. Daarvoor wilden zij een training volgen, aldus het OM.

"Het strafrechtelijk onderzoek naar de twee mannen laat zien dat de kans op een aanslag in Nederland nog altijd onverkort aanwezig is", aldus een woordvoerder.

De twee zijn dinsdag verhoord en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die beslist of ze langer moeten vastzitten.

© ANP 2019
rotterdam
politie
zoetermeer
aivd
aanslag
verijdeld
geheime dienst
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi