Rutte moet uitleg geven over burgerdoden Irak

algemeen
5
27 nov '19
De oppositie voorspelt een "heel zwaar debat" voor beide bewindslieden.

Premier Mark Rutte en minister Ank Bijleveld van Defensie moeten woensdagavond in de Tweede Kamer uitleggen hoe de communicatie in het kabinet is verlopen na een Nederlandse luchtaanval in Irak vier jaar geleden waarbij veel (burger)doden vielen. 

Rutte zegt zich niet te herinneren dat hij op de hoogte is gesteld na de aanval van 3 juni 2015 op Hawija. Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie zegt dat zij hem "vermoedelijk" wel op de hoogte heeft gesteld zonder over aantallen burgerslachtoffers te spreken. Daarna bleef het lang stil over de aanval binnen het kabinet, terwijl de Kamer al lang aandrong op transparantie over mogelijke burgerslachtoffers bij Nederlandse militaire acties.

De oppositie vindt het onbegrijpelijk dat bij het kabinet de alarmbellen niet afgingen toen na de aanval op een autobommenfabriek van terreurgroep Daesh internationale media repten over zeventig burgerdoden. Er werd door de internationale coalitie tegen Daesh wel onderzoek gedaan, maar een definitief rapport is er nooit gekomen. Er is zelfs nooit officieel vastgesteld dat er burgerdoden zijn gevallen bij de aanval.

Hennis informeerde na de operatie de Kamer ook nog onjuist. Dat zette kwaad bloed. Tijdens een debat begin deze maand over de gebeurtenis steunde bijna de hele oppositie een motie van wantrouwen tegen haar opvolger Bijleveld. Ook uit de coalitie klonk scherpe kritiek op het optreden van de minister tijdens dit debat.

© ANP 2019
ank bijleveld
mark rutte
tweede kamer irak
hawija
burgerdoden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi