Marokkaanse minister: 'leven van patiënten belangrijker dan medische kosten'

marokko
4
30 nov '19
De kersverse Minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb herinnert Marokkaanse ziekenhuizen er aan om het leven van patiënten voorop te stellen.

De minister beloofde eerder de aanhoudende volksgezondheidskwesties in Marokko te verlichten en heeft zorginstellingen "stevig geïnstrueerd" het beleid te herzien ten aanzien van opname van patiënten op de spoedeisende hulp.

In een memo gericht aan directeuren en presidenten van ziekenhuizen en gezondheidscentra in Marokko spoorde Ait Taleb de zorgsector aan om patiënten in noodsituaties pas te belasten met financiële kwesties ná het verstrekken van medische zorg. In zijn memo drong de minister aan op de 'ethische noodzaak' voor ziekenhuizen om dé fundamentele medische regel om het leven van de patiënt altijd boven andere overwegingen te stellen.

Hoewel de 'harde instructies' van de minister in sommige kringen warm zijn onthaald en werden gezien als een verademing voor de veelal bekritiseerde gezondheidszorg in Marokko, is het verzoek van de minister nauwelijks radicaal of nieuw, schrijft dagblad Al Ahdath Al Maghribia. Het verzoek van de minister kaart namelijk slechts een reeds bestaande regel aan; Artikel 42 bestaat al tientallen jaren en plaatst de welgesteldheid van patiënten op de eerste plaats.

Het artikel spreekt van de ethische verplichting van artsen en ziekenhuizen om "elke patiënt, gewonde of zwangere vrouw in noodsituaties te behandelen". "Patiënten moeten in het ziekenhuis worden opgenomen wanneer hun gevallen dit vereisen, zelfs bij overbezetting en gebrek aan ziekenhuisbedden. Betaling kan alleen worden besproken na het verstrekken van de nodige medische zorg."

Om misverstanden te voorkomen, benadrukte de memo van de minister dat patiënten niet worden gevrijwaard van betaling na het verkrijgen van spoedeisende medische zorg.

De memo van de minister lijkt dus slechts een druppel op een hete plaat. Het ministerie van volksgezondheid heeft nog een lange weg te gaan om de talrijke en toenemende volksgezondheidsproblemen aan te pakken. Eerder deze maand maakte de minister bekend dat er te weinig middelen en personeel beschikbaar zijn om het probleem op te lossen maar beloofde desondanks aan te dringen op "optimaal gebruik" van beschikbare middelen door capaciteitsopbouw en renovatiewerken, evenals het updaten van hulpdiensten in ziekenhuizen in het hele land.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
volksgezondheid
khalid ait taleb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi