Marokkaanse YouTuber gearresteerd voor 'beledigen Marokkanen' (video)

buitenland
3
2 dec 18:06
"Marokkaanse mensen zijn dom en ongeschoold," zei de YouTuber 'Mol Kaskita' in een recente video.
De Marokkaanse politie heeft de Marokkaanse YouTuber Mohammed Sekkaki, bekend als 'Mol Kaskita', gearresteerd voor het publiceren van een video op zijn YouTube kanaal die "beledigingen aan Marokkaanse burgers en openbare instellingen" bevat. De arrestatie vond zaterdag plaats, slechts één dag nadat de YouTuber de video online plaatste.

De aanklachten omvatten het gebruik van vernederende uitlatingen tegenover het Marokkaanse volk en openbare instellingen. Mol Kaskita had naar verluidt ook een kleine hoeveelheid drugs bij zich tijdens de aanhouding.

De video is niet meer te zien op het kanaal van de YouTuber maar inmiddels door anderen gepubliceerd. In de 12 minuten durende video uitte Sekkaki veel kritiek op Marokko, het Marokkaanse volk, de overheid en koning Mohammed VI. De YouTuber is echter enkel ingerekend voor het onderdeel waarin hij het Marokkaanse volk "dom" noemt, beweert de procureur-generaal.

“Marokkaanse mensen zijn dom en ongeschoold. Marokkanen geven alleen om billen", zei de YouTuber en verwees daarmee naar de steeds populairder wordende YouTube-video's over lichaamsverbeteringen in Marokko.


Sekkaki maakte de beledigende uitlatingen over het Marokkaanse volk nadat hij eerst de regering bekritiseerde en haar leden beschuldigde van corruptie. Volgens hem is het Marokkaanse volk net zo schuldig omdat men niet op gekwalificeerde kandidaten zou stemmen om hen te vertegenwoordigen. "Marokkanen weten niet hoe ze moeten stemmen omdat ze onwetend zijn", voegde hij toe. De onderwerpen die de YouTuber aankaart domineren al langer het publieke debat. De YouTuber ontving echter al langer kritiek over het taalgebruik in zijn video's.

In andere delen van de video spreekt de YouTuber over koning Mohammed VI en zijn toespraken en bestempelde deze als "nutteloos". Hij parodieerde zelfs recente toespraken van de koning en beweerde dat de koning zelf niet eens weet wat hij voorleest omdat andere mensen zijn toespraken zouden schrijven.

Aan het einde van de video voorspelt Sekkaki zijn arrestatie en verklaart "niet bang" te zijn omdat hij "alleen feiten vertelt".

Sextortion
Het is niet de eerste keer dat Sekkaki te maken heeft met de Marokkaanse justitie. In januari 2017 werd de YouTuber veroordeeld voor oplichting en "sextortion" en moest voor enkele maanden de gevangenis in. Enkele weken na zijn vrijlating werd Sekkaki in oktober 2018 opnieuw aangehouden voor het organiseren van een ongeoorloofde demonstratie, het aanzetten tot misdrijven en het beledigen van ambtenaren in functie.

Het YouTube kanaal "Mol Kaskita" telt meer dan 330.000 abonnees en meer dan 64 miljoen videoweergaven. Het kanaal werd in 2012 opgezet als kanaal voor comedy, satire en entertainment. In de afgelopen maanden werden de video's echter steeds politieker en gingen de podcasts meer over actuele kwestie.
 
© MAROKKO.NL 2019
marokko
arrestatie
mohammed sekkaki
mol kaskita
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
champions league
premier league
bangladesh
genocide
hakim ziyech
afc ajax
uefa
raja
myanmar
israel
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi