Franse minister wil Marokkaanse autofabriek PSA terug in Frankrijk

marokko
0
4 dec '19
De Franse minister van Economie heeft zijn vizier gezet op autofabrieken van PSA Group in Marokko, Turkije en Slovenië

Voor een volle zaal deskundigen uit de auto-industrie heeft minister Bruno Le Maire maandag het huidige ondernemersmodel van de Franse auto-industrie bekritiseerd. Volgens de minister is het huidige ontwikkelingsmodel "een mislukking" omdat de bestsellers van de Franse automerken nu in het buitenland worden geproduceerd, daarmee verwijzend naar onder andere de nu al iconische Peugeot 208 die momenteel in Kenitra wordt geproduceerd.

"Wij produceren en assembleren in Marokko, Slowakije en Turkije om vervolgens naar Frankrijk te importeren voor commerciële doeleinden", riep de minister. "Ik ben niet tevreden met het idee dat beide populaire Franse voertuigen, de Renault Clio en de Peugeot 208, niet langer in Frankrijk worden geproduceerd".

De Franse minister wil de productielijnen weer terug in Frankrijk en heeft een commissie gevormd om de komende maanden met autofabrikanten een plan te ontwikkelen om dit te bewerkstelligen zonder de relaties tussen aannemers en onderaannemers te verslechteren.

Kenitra Koning Mohammed VI heeft onlangs de gloednieuwe fabriek van PSA Group geopend in Kenitra waar de nieuwe Peugeot 208 wordt geproduceerd. Met de opening van de fabriek gaat de productiecapaciteit van PSA Group omhoog van 100.000 naar uiteindelijk 200.000 voertuigen per jaar in het jaar 2023. Er is zo'n 3 miljard DH geïnvesteerd door PSA in het project en de Franse autogigant was van plan om net zo veel te investeren in andere toekomstige projecten in Marokko.

De fabriek van PSA Group is een gigantische impuls voor de economische welvaart en werkgelegenheid in de regio. Behalve de 4.000 directe banen die de productielijn met zich meebracht heeft de fabriek ook Kenitra op de kaart gezet bij andere Europese investeerders. Zo heeft het Italiaanse Proma onlangs ook een fabriek geopend in Kenitra voor het produceren van sub-assemblages en metalen componenten voor de auto-industrie.

Het verdwijnen van de PSA-fabriek kan verstrekkende gevolgen hebben voor de auto-industrie in Kenitra. De Marokkaanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de uitlatingen van de Franse minister.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
kenitra
peugeot
frankrijk
psa group
bruno le maire
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi