Duitse minister: Islamofobie vormt 'reëel gevaar'

buitenland
0
4 dec '19
De Duitse moslimgemeenschap voelt zich niet "veilig genoeg" te midden van groeiende extreemrechtse haatmisdrijven, aldus de Duitse minister van Integratie

De Duitse minister van integratie heeft dinsdag haar bezorgdheid geuit over de toenemende moslimhaat in Duitsland en waarschuwde dat dit een "reëel gevaar" vormt. Annette Widmann-Mauz presenteerde het jaarlijkse regeringsrapport over integratie in de hoofdstad Berlijn: "Rechtsextremisme, antisemitisme en vijandigheid tegenover moslims zijn een zeer reëel gevaar dat we moeten bestrijden op een consequente en duurzame manier.", zei Widmann-Mauz.

"Ik maak me zorgen over elke extremistische ontwikkeling waarbij mensen worden bestreden, beledigd en bedreigd vanwege hun afkomst, hun geloof of omdat ze er anders uitzien. Daarom moeten we ook duidelijk erkennen dat dit is een reëel gevaar vormt en een bedreiging is voor onze samenleving", voegde ze toe. Widmann-Mauz zei ook dat een vrije en veilige samenleving alle mensen moet garanderen dat ze zonder angst zichzelf kunnen zijn.

Moslimhaat in Duitsland Duitsland is de afgelopen jaren getuige geweest van toenemende gevallen van vreemdelingenhaat, migrantenhaat en islamofobie, veelal aangewakkerd door de propaganda van extreemrechtse partijen, waaronder de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) partij. Volgens de laatste cijfers van de overheid registreerde de politie in 2018 meer dan 19.000 extreemrechtse misdaden, waarbij extremisten ongeveer 1.000 gewelddadige aanvallen op buitenlanders, immigranten of politieke rivalen pleegden. Bijna 500 mensen raakten gewond bij aanvallen geïnspireerd door extreemrechtse ideologieën.

Meer dan 100 moskeeën en religieuze instellingen werden in 2018 aangevallen in Duitsland. Daarnaast heeft de politie vorig jaar 813 haatmisdrijven specifiek tegen moslims geregistreerd, waaronder beledigingen, bedreigende brieven en fysieke aanvallen. Ten minste 54 moslims raakten gewond bij die aanvallen.

Duitsland, met een bevolking van 81 miljoen inwoners, heeft de op één na grootste moslimbevolking in West-Europa, na Frankrijk. Van de bijna 4,7 miljoen moslims in het land zijn er 3 miljoen van Turkse afkomst. In Duitsland wonen zo'n 480.000 Marokkanen.

© MAROKKO.NL 2019
duitsland
annette widmann-mauz
extreemrechts
racsime
nazisme
discriminatie
moslimhaat
islamofobie
islamophobic alternative for germany
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi