Marokkaanse Ulema: Wijzigingen nationale abortuswet zullen islamitische wet volgen

marokko
14
4 dec '19
Dat heeft de Marokkaanse Hogere Raad van Ulema bevestigd

Te midden van het publieke debat over individuele vrijheden en abortus, heeft de Marokkaanse Hogere Raad van Ulema bevestigd dat eventuele wijzigingen van het Wetboek van Strafrecht niet in strijd zullen zijn met religieuze voorschriften.

De Hogere Raad van Ulema verklaarde dat het hoofdstuk dat abortus strafbaar stelt in het Marokkaanse Wetboek van Strafrecht is opgesteld na hard werken en veel overleg tussen verschillende instellingen. De raad is zelf ook zo'n adviserende instelling en bevestigde haar standpunt in het debat en verwees naar haar eigen rol als orgaan van religieuze experts.

De rol van de Hogere Raad van Ulema in het wetgevingsproces is echter slechts adviserend. Het is uiteindelijk aan de regering en het parlement om eventuele wetsvoorstellen goed te keuren.

Artikelen 449 tot en met 458 van het Marokkaans Wetboek van Strafrecht stellen abortus strafbaar, met uitzondering van gevallen waarin de gezondheid van de moeder in het geding is. Sinds de aanhouding en veroordeling van journaliste Hajar Raissouni staat het onderwerp weer centraal in Marokko. Een groot aantal NGO's strijden nu voor meer individuele vrijheden en eisen de decriminalisering van abortus.

In oktober verleende koning Mohammed VI een koninklijk pardon aan Raissouni en haar nu echtgenoot. Het pardon omvatte ook de arts en het medisch personeel dat betrokken was bij het uitvoeren van de abortus. Koning Mohammed VI is voorzitter van de Hogere Raad van de Ulema.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
abortus
ulema
hogere raad
wetboek van strafrecht
hajar raissouni
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi