Pompeo verlaat Marokko zonder koning Mohammed VI te ontmoeten

buitenland
12
6 dec '19
De reden voor de plotselinge wijziging van het schema is onduidelijk.
Het bezoek van de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo aan Marokko was kortstondig en hectisch. Pompeo volgde niet de gepubliceerde agenda voor zijn bezoek en verliet het land eerder dan gepland. Door zijn vroege vertrek miste de Amerikaanse staatssecretaris een eerder geplande ontmoeting met koning Mohammed VI en een diner in het koninklijk paleis in Rabat.

Pompeo kwam donderdag aan in Marokko voor een officieel bezoek om het strategische partnerschap tussen Washington en Rabat te bespreken. De staatssecretaris zou aanvankelijk een dag eerder aankomen en een dag later vertrekken. Die plannen werden op het laatste moment uitgesteld en ingekort toen Pompeo halsoverkop naar Portugal vloog om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te ontmoeten. Pompeo was daarvoor met president Donald Trump aanwezig in Londen bij de NAVO-bijeenkomst. Koning Mohammed VI kwam eerder deze week terug van zijn reis uit Ivoorkust om de Amerikaanse staatssecretaris te ontmoeten.

Het is onduidelijk waarom de ontmoeting met de Marokkaanse vorst en het diner werden geannuleerd. Een geplande persconferentie na de ontmoeting tussen Pompeo en de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita werd eveneens om onbekende reden geannuleerd.

De Amerikaanse functionaris heeft in Marokko gesproken met regeringsleider Saad Eddine El Othmani in aanwezigheid van de minister van Buitenlandse Zaken, Bourita, en de minister van Buitenlandse Zaken, Mustapha Ramid. Ten slotte voerde secretaris Pompeo veiligheidsgesprekken met Abdellatif Hammouchi, het hoofd van de nationale veiligheidsdienst (DGSN) op het DGSN-hoofdkantoor nabij Rabat. Kort daarna heeft Pompeo het land weer verlaten.
© MAROKKO.NL 2019
marokko
rabat
nasser bourita
mike pompeo
verenigde staten
washington
vrijhandelsovereenkomst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
china
coronavirus
transfer talks
hubei
premier league
afc ajax
moskee
tweede kamer
frankrijk
chelsea fc
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
caf
syrië
hakim ziyech
palestina
mohammed vi