Minister Blok: relatie met Marokko moet beter

buitenland
42
6 dec '19
De relatie tussen Nederland en Marokko moet beter, vindt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.
Dat de ambassadeur van Marokko een afspraak met Nederland afzegt, benadrukt alleen maar het belang daarvan. "Ik heb kort geleden met mijn Marokkaanse collega gesproken over onze relatie en we hebben beiden de overtuiging dat het de moeite waard is om de problemen die spelen samen aan te pakken", zegt Blok.

De ambassadeur van Marokko heeft een afspraak met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) donderdag op het laatste moment afgezegd. Broekers-Knol zou in gesprek gaan met de ambassadeur over het terugsturen van kansloze Marokkaanse asielzoekers, nadat ze in de Tweede Kamer Marokko schoffeerde door te zeggen niet welkom te zijn in Marokko om hierover in gesprek te gaan. Dat bleek later niet waar te zijn nadat Marokko de beweringen van Broekers-Knol tegensprak. Er zou nooit een formeel verzoek zijn gedaan voor een gesprek. Broekers-Knol nuanceerde later haar beschuldigingen en gaf aan het zelf druk te hebben gehad.

Blok wil niet inhoudelijk ingaan op de afgezegde afspraak met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Volgens hem betekent het vooral dat er meer wordt gewerkt om de "hobbels op de weg" glad te strijken. Nederlandse ambtenaren zijn daarom ook recent naar Marokko afgereisd om hierover met Marokkaanse collega's te praten, zegt de minister. Hij gaat de ambassadeur dan ook niet op het matje roepen wegens het afzeggen van een afspraak.

Moeizaam
De betrekkingen tussen beide landen zijn al jaren moeizaam. Naast onvrede aan Nederlandse kant over de weigering van Rabat om kansloze asielzoekers terug te nemen, was er een langdurige ruzie over de aanpassing van het socialezekerheidsverdrag waardoor de uitkeringen van Marokkaanse-Nederlanders die in Marokko wonen omlaag zouden gaan.

Verder viel een opmerking van Blok vorig jaar verkeerd. De straffen voor leiders van de protestbeweging Hirak du Rif leken hem "aan de hoge kant". De Marokkaanse regering ontbood daarop de Nederlandse ambassadeur. De Marokkaanse minister van Justitie annuleerde kort daarop een bezoek aan Den Haag
© ANP/Marokko.nl 2019
marokko
tweede kamer
stef blok
ankie broekers-knol
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
china
coronavirus
transfer talks
hubei
premier league
afc ajax
moskee
tweede kamer
frankrijk
chelsea fc
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
caf
syrië
hakim ziyech
palestina
mohammed vi