Israël ziet bombarderen Iran als optie

buitenland
3
8 dec '19
Israël ziet een bombardement op zijn aartsvijand Iran als een manier om de Islamitische Republiek te weerhouden van het hebben van kernwapens.
"Ja, dat is een optie", zei minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera tijdens zijn bezoek aan Italië. "We zullen Iran niet toestaan om kernwapens te produceren of te krijgen", antwoordde hij op de vraag of het bombarderen van Iran een optie was die Israël overweegt. Een militaire actie zou volgens Katz echter pas worden overwogen als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput. "Als het de laatste mogelijkheid is om dit te voorkomen, kunnen we militaire actie ondernemen."

Tegelijkertijd bekritiseerde Katz de Europeanen voor het niet steunen van de harde koers van de Amerikaanse president Donald Trump tegen Iran. Vorig jaar hebben de VS zich teruggetrokken uit het atoomverdrag van 2015 tussen Iran en westerse mogendheden. Het nucleaire verdrag van Wenen is bedoeld om de Islamitische Republiek te verhinderen kernwapens te ontwikkelen.

Katz was in Rome voor de mediterrane conferentie MED 2019. In zijn toespraak van vrijdag zei hij onder meer dat het "hoog tijd" wordt dat de westerse en Arabische landen een coalitie vormen die Iran onder druk zetten om zijn nucleaire programma te stoppen.
© ANP 2019
iran
israël
verenigde staten
yisrael katz
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
china
duitsland
italië
lombardije
afc ajax
thierry baudet
tweede kamer
immigratie
marrakech
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
transfer talks
mohammed vi