Mohammed VI weigerde bezoek Israëlische premier Netanyahu

buitenland
8
9 dec '19
Koning Mohammed VI zou een bezoek van Benjamin Netanyahu aan Marokko hebben geweigerd en annuleerde ook zijn geplande ontmoeting en diner met de Amerikaanse staatssecretaris.
Pompeo had zijn recente bezoek aan Marokko op het laatste moment uitgesteld en ingekort. De staatssecretaris van de Verenigde Staten zou aanvankelijk een dag eerder aankomen in Marokko. Die plannen werden op het laatste moment uitgesteld en ingekort toen Pompeo op de vooravond van zijn werkbezoek aan Marokko halsoverkop naar Portugal vloog om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te ontmoeten. Netanyahu zou naar verluidt de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo willen vergezellen bij zijn werkbezoek aan Marokko.

Koning Mohammed VI kwam vorige week eerder terug van zijn privéreis uit Ivoorkust om de Amerikaanse staatssecretaris te ontmoeten maar verwierp het idee van een ontmoeting met de Israëlische premier, zo meldt het Israëlische Channel 12. Het werkbezoek van de staatssecretaris was kortstondig en verliep hectisch als gevolg van de vele wijzigingen in de planning.

Netanyahu streeft al langer naar het bereiken van een diplomatieke doorbraak met "gematigde Arabische landen", waaronder Marokko. De recente ontmoeting tussen Netanyahu en Pompeo in Lissabon was er ook op gericht Netanyahu aan te laten sluiten bij het bezoek van de Amerikaanse staatssecretaris. De Marokkaanse monarch gebruikte echter zijn vetorecht en annuleerde de gehele ontmoeting, meldde het Israëlische Channel 12, die volgens dagblad Times of Israel diverse Marokkaanse diplomatieke bronnen citeerde. De reportage gaf geen verdere details over de beweegredenen van de Marokkaanse koning.

Amerikaanse functionarissen ontkennen dat de normalisatie tussen Rabat-Tel Aviv ooit deel uitmaakten van de agenda van de Amerikaanse staatssecretaris. "Het was geen onderwerp van discussie", zei een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persconferentie na het bezoek. De functionaris omschreef de Israëlische berichtgeving als Israëlische binnenlandse aangelegenheid. Inmiddels hebben ook kringen rondom Netanyahu ontkend dat de Israëlische premier wilde deelnemen aan het bezoek van Pompeo en de berichten bestempeld als "leugens".

Iran
De Amerikaanse functionaris heeft in Marokko gesproken met regeringsleider Saad Eddine El Othmani in aanwezigheid van de minister van Buitenlandse Zaken, Bourita, en de minister van Buitenlandse Zaken, Mustapha Ramid. Ten slotte voerde secretaris Pompeo veiligheidsgesprekken met Abdellatif Hammouchi, het hoofd van de nationale veiligheidsdienst (DGSN) op het DGSN-hoofdkantoor nabij Rabat.

Volgens officiële verklaringen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gingen de gesprekken vooral over regionale veiligheid, met name Iran en de groeiende kwetsbaarheid in de Sahel. Ook werd gesproken over samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding en het bevorderen van de bilaterale handel tussen Rabat en Washington.


"De VS heeft een goede vriend in Marokko," tweette Pompeo na zijn ontmoeting met regeringsleider El Othmani. "We kijken uit naar verbetering van onze handels- en financiële samenwerking en versterking van ons ontwikkelingspartnerschap ter ondersteuning van de inspanningen van Marokko om zijn economie te laten groeien."

Kort daarna heeft Pompeo het land weer verlaten.© MAROKKO.NL 2019
marokko
rabat
mike pompeo
benjamin netanyahu
mohammed vi
verenigde staten
washington
israel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
china
transfer talks
wuhan
syrië
palestina
hubei
geruchtenmolen
recep tayyip erdoğan
champions league
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
politie
verenigde staten
eredivisie
iran
turkije
hakim ziyech
marrakech
caf
daesh
mohammed vi