Saoedi-Arabië eindigt verbod op gemengde ingangen horeca

buitenland
3
10 dec '19
De verandering in beleid is slechts de laatste in een reeks hervormingen die erop gericht zijn om van het Saoedische koninkrijk een toeristische attractie te maken

Het Saoedische ministerie van Gemeenten en Plattelandszaken heeft zondag op Twitter aangekondigd dat horecagelegenheden in Saoedi-Arabië niet langer aparte ingangen nodig hebben voor mannen en vrouwen. 

Horeca-gelegenheden moesten voorheen over twee ingangen beschikken; Een aparte ingang voor gezinnen en vrouwen en een aparte ingang voor mannen die niet in het gezelschap zijn van vrouwen en/of kinderen. De beperking resulteerde direct in een toegangsverbod voor vrouwen tot restaurants en cafés die niet groot genoeg waren om over meerdere ingangen te beschikken.

Het besluit maakt nu een einde aan de gendergerelateerde beperking die al tientallen jaren van kracht is in het streng Islamitische land. De nieuwe wijziging is niet verplicht. Restaurants hebben het recht om zelf te beslissen de afzonderlijke ingangen te behouden. De regel betreffende afzonderlijke ingangen voor scholen en ziekenhuizen blijft wel van kracht.

Mannen en vrouwen zonder familiale band mogen in Saoedi-Arabië geen openbare ruimtes delen. Het ministerie heeft niet gespecificeerd of de gescheiden ruimtes in horecagelegenheden ook kunnen worden opgeheven. 

Een aantal conservatieve Saoedi's beschouwen gendersegregatie in de openbare ruimte als een religieuze vereiste. Andere moslimlanden in de regio hebben echter geen wetgeving inzake genderscheiding. Het ministerie kondigde de beleidswijziging aan in een lijst met nieuw goedgekeurde vereisten voor gebouwen, scholen, winkels en sportcentra.

Vision 2030 Kroonprins Mohammed bin Salman is hard bezig met het doorvoeren van zijn prestigieuze maar ook omstreden hervormingsplan 'Vision 2030'. Het doel van het plan is om het Saoedische koninkrijk toegankelijker te maken voor de buitenwereld. Saoedi-Arabië heeft onlangs vrouwen toegestaan om auto te rijden en het verbod op artistieke festivals en bioscopen is opgeheven. VOX Bioscopen verwelkomde eerder dit jaar al filmliefhebbers in hun nieuwe multiplex-bioscopen in Riyadh.

Onlangs meldde de Saoedische krant Ajel al dat de Shura-raad van Saoedi-Arabië de bevoorrading van Shisha aan cafés en restaurants in Saoedische steden heeft goedgekeurd. Daarnaast beloofde Turki Al-Sheikh, voorzitter van het Saoedische Ministerie voor Entertainment (GEA), in januari al dat het land vergunningen zou afgeven voor live-shows in hotels, cafés en restaurants. De beleidswijzigingen zijn bedoeld om de horecavergunning te versoepelen voor het organiseren van bijvoorbeeld livemuziek shows en stand-up comedy.

© MAROKKO.NL 2019
saoedi-arabie
vision 2030
mohammed bin salman
gendersegregatie
horeca
ingang
gemengd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi