VS: Sancties tegen legerleider Myanmar voor uitmoorden moslims

buitenland
1
11 dec '19
De soldaten van Hlaing waren verantwoordelijk voor de brute slachtpartijen in Rakhine

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft dinsdag vier Myanmar-functionarissen, waaronder de legerleiding, aangewezen voor mensenrechtenschendingen in Rakhine. Amerikaanse autoriteiten hebben de lijst vrijgegeven van Global Magnitsky Designations die onder meer de opperbevelhebber van het leger, Min Aung Hlaing, heeft gesanctioneerd voor zijn rol in de mensenrechtenschendingen.

De lijst bevat de plaatsvervangend commandant van het leger Soe Win, Than Oo, een leider van de 99th Light Infantry Division (LID) en Aung Aung, een leider van de 33e LID.

"De Verenigde Staten tolereren geen marteling, ontvoering, seksueel geweld, moord of wreedheid tegen onschuldige burgers," zei secretaris Steven Mnuchin. "Amerika is de wereldleider in de bestrijding van mensenrechtenschendingen en we zullen daders en opdrachtgevers verantwoordelijk houden, waar ze ook actief zijn."

De strijdkrachten van Hlaing waren verantwoordelijk voor de brute moordoperaties die in augustus 2017 in Rakhine begonnen waardoor honderdduizenden moslims gedwongen naar het naburige Bangladesh moesten vluchten.

De Rohingya, een groep moslims die hoofdzakelijk in Myanmar leeft, wordt door de VN omschreven als 's werelds meest vervolgde groep mensen. Volgens Amnesty International zijn meer dan 750.000 Rohingya-vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, uit Myanmar gevlucht en naar Bangladesh overgestoken nadat Myanmar-troepen in augustus 2017 het geweld tegen de moslimgemeenschap hebben gelanceerd.

Sinds 25 augustus 2017 zijn bijna 24.000 Rohingya-moslims vermoord door de staatstroepen van Myanmar, volgens een rapport van het Ontario International Development Agency (OIDA).

Meer dan 34.000 Rohingya werden ook in het vuur gegooid, terwijl meer dan 114.000 anderen werden geslagen, zei het OIDA-rapport, getiteld 'Forced Migration of Rohingya: The Untold Experience'. Ook werden ongeveer 18.000 Rohingya-vrouwen en -meisjes verkracht door het leger en de politie van Myanmar en werden meer dan 115.000 Rohingya-huizen verbrand en 113.000 anderen vernield.

Internationaal Gerechtshof Den Haag De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi is momenteel in het Vredepaleis om zelf het woord te voeren namens Myanmar tijdens de eerste dag van zittingen over een klacht van het West-Afrikaanse Gambia tegen de volkerenmoord in en door Myanmar. 

Suu Kyi was eerder bekend als voorvechtster van mensenrechten en Nobelprijswinnaar. Het overwegend islamitische Gambia beschuldigt Myanmar ervan het VN-verdrag tegen volkerenmoord uit 1948 te schenden.

© Anadolu 2019
myanmar
rohingya
bangladesh
genocide
volkerenmoord
sancties
magnitsky
verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?