Nobelprijs toegekend aan ontkenner genocide Bosnische moslims

buitenland
8
11 dec '19
De Nobelprijs voor de literatuur aan Peter Handke gebeurde temidden van hevige kritiek

De 77-jarige Peter Handke ontving de Nobelprijs voor de literatuur ondanks zijn openlijke steun aan de Servische leider Slobodan Milosevic. De oorlogsmisdadiger Milosevic overleed in 2006 tijdens zijn proces van het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens oorlogsmisdaden en genocide.

Handke is ontkenner van de volkerenmoord en beweert dat Bosnische moslims in Sarajevo zelfmoord hadden gepleegd. Ook heeft hij ontkent dat Serviërs genocide hebben gepleegd in Srebrenica.

Tijdens de uitreikingsceremonie dinsdag reikte de Zweedse koning Carl Gustaf de prijzen uit in de hoofdstad Stockholm. Na de ceremonie volgde een banket in het nabijgelegen stadhuis van Stockholm, waar de laureaten dineerden met leden van de Zweedse koninklijke familie.

Boycot Verschillende landen, waaronder Turkije, hebben de prijsuitreiking geboycot. Turkse, Albanese, Kosovaarse en Kroatische gezanten naar Zweden hebben de ceremonie niet bijgewoond. Ook gingen veel mensen de straat op om te protesteren. Internationale journalisten en academici die zich in Stockholm verzamelden, riepen de Nobelprijscommissie op om van gedachten te veranderen over het toekennen van Handke.

"Het is een schande om iemand de Nobelprijs toe te kennen die een moordenaar, die het bloed van tienduizenden moslims heeft vergoten, verdedigt en prijst", zei de Turkse president Erdogan dinsdag en noemde de toekenning een aanmoediging voor "vijanden van de islam en de mensheid".

De Zweedse journaliste Christina Doctare heeft dinsdag uit protest haar Nobelprijs voor de vrede in 1988 teruggegeven aan de Koninklijke Zweedse Academie.

Vorige week kondigde Gun-Britt Sundstrom, nu voormalig commissielid van de Nobelprijs voor de Literatuurprijs, haar ontslag aan naar aanleiding van de controversiële beslissing om de begeerde prijs aan Handke toe te kennen. Sundstrom zei in een verklaring in het Zweedse dagblad Dagens Nyheter dat de commissie hun keuze voor Handke verdedigde door te zeggen dat literatuur boven politiek staat. Een 'ideologie' die zij zelf niet deelt.

Aung San Suu Kyi  Het is niet de eerste keer dat de Nobelprijs in handen komt van verdedigers van volkerenmoord en genocide. De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi is momenteel in het Vredepaleis om zelf het woord te voeren namens Myanmar tijdens de eerste dag van zittingen over een klacht van het West-Afrikaanse Gambia tegen de volkerenmoord in haar land. 

Suu Kyi is Nobelprijswinnaar en eerder bekend als voorvechtster van mensenrechten. Het overwegend islamitische Gambia beschuldigt Myanmar ervan het VN-verdrag tegen volkerenmoord uit 1948 te schenden.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2019
peter handke
nobelprijs
genocide
bosnie
srebrenica
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?