Israël: Groen licht voor bouw Amerikaanse ambassade in Jeruzalem

buitenland
4
11 dec '19
Het Amerikaanse besluit in 2017 om de ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem leidde wereldwijd tot protest

De Israëlische gemeente Jeruzalem gaf dinsdag groen licht voor de bouw van een gebouw voor de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, meldden Israëlische media. "De Amerikaanse ambassade heeft vandaag groen licht gekregen van de gemeente Jeruzalem," zei de Israëlische burgemeester Moshe Lion in een verklaring. "Binnen zes maanden zullen we beginnen met het bouwen van het pand en als God het wil, kunnen we over een paar jaar het permanente gebouw van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad in gebruik nemen", zei Lion.

Volgens Israëlische media overweegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken momenteel twee mogelijke locaties voor het ambassadegebouw; de eerste bevindt zich in het Allenby-complex in de wijk Talpiot ten zuiden van West-Jeruzalem en de andere bevindt zich in de wijk Annona in het zuiden van Jeruzalem. Een definitieve beslissing over de locatie van de ambassade wordt in de komende maanden verwacht.

Eind 2017 erkende de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem eenzijdig als de hoofdstad van Israël, wat leidde tot wereldwijd protest. In mei 2018 verhuisde Washington zijn ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem. Guatemala volgde kort daarna het voorbeeld van de VS, andere landen stonden niet te springen het Israëlisch-Palestijns conflict nog meer te laten escaleren.

Jeruzalem blijft de kern van het conflict, waarbij de Palestijnen hopen dat Oost-Jeruzalem - nu illegaal bezet door Israël - uiteindelijk zal kunnen dienen als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

© Anadolu 2019
israel
palestina
jeruzalem
verenigde staten
ambassade
tel aviv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi