Aanpak moslimhaat doorslaggevend voor stem Britse moslims (video)

buitenland
0
11 dec '19
De aanpak van toenemende moslimhaat in het Verenigde Koninkrijk is bij de verkiezingen morgen de "belangrijkste kwestie" voor Britste moslims

Islamofobie, moslimhaat en anti-moslimretoriek in het Verenigd Koninkrijk blijven de belangrijkste kwesties die door elke politieke kandidaat moeten worden aangekaart in de opmaat naar wellicht één van de meest cruciale verkiezingen van het land.

Abdullah Faliq, hoofd onderzoeker bij de Cordoba Foundation, zegt dat Britse moslims traditioneel voor de Labour Party stemmen. In gesprek met persbureau Anadolu zei Faliq dat de algemene verkiezingen van morgen "cruciaal" zullen zijn, omdat het "de toekomst van onze samenleving zal vormen". Belangrijke thema's zijn islamofobie, het opkomende rechts-extremisme, de arbeidsmarkt, onderwijs en discriminatie op de werkplek.

Faliq benadrukte dat extreemrechtse elementen in het Verenigd Koninkrijk thema's als immigratie en terrorisme gebruikten in aanloop naar de verkiezingen. "De extreemrechtse elementen betreden de politieke arena en voeren campagne over kwesties rond immigratie, veiligheid en terrorisme, maar in werkelijkheid hebben ze hun aandacht gevestigd op de moslimgemeenschap."

Britse moslims zijn vooral op zoek naar kandidaten die in eerste instantie lokaal, maar ook landelijk voor hun belangen op komen. "Mensen zijn op zoek naar kandidaten die willen werken aan de eenheid van het land en de belangen van de Britse samenleving als geheel en niet om haat en verdeeldheid te bevorderen." Moslims in het VK voelen zich "geïsoleerd" en hebben het gevoel dat er vooral "over hun" gesproken wordt in plaats van "met hun". De moslimgemeenschap is de op één na grootste en snelst groeiende religieuze groep in het land en zou dus meer vertegenwoordigers in de politieke arena moeten hebben.

Zainab Gulamali, woordvoerder van de Britse Moslimraad (MCB), bevestigt de bezorgdheid van Britse moslims over de verkiezing morgen. Ook volgens hun onderzoek zijn thema's als islamofobie en moslimhaat de doorslaggevende factor voor Britse moslims.

"We zien een duidelijke engagement om islamofobie aan te pakken" in de manifesten van de Labour-partij, Liberale Democraten en andere kleinere partijen, zei Gulamali. "Helaas zagen we dit soort toewijding niet, vooral met betrekking tot islamofobie, in het manifest van de Conservative Party," zei ze. De conservatieve partij, de grootste partij van het land, heeft een institutioneel en wijdverbreid probleem met islamofobie.

MCB heeft de afgelopen maanden veel gedaan om moslims aan te moedigen zich te laten registreren om te stemmen en daadwerkelijk te stemmen op de dag van de verkiezingen en ze hopen dat de opkomst van moslims in deze verkiezingen hoog zal zijn.

Britse kiezers gaan donderdag naar de stembus om nieuwe leden van het Lagerhuis te kiezen.

© Anadolu 2019
verenigd koninkrijk
verkiezingen
islamofobie
moslimhaat
discriminatie
tory
extreemrechts
britse moslimraad
mcb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi