Trump: Anti-zionisme verboden op universiteiten VS

buitenland
6
12 dec '19
Het verbod dwingt Amerikaanse onderwijsinstellingen om antizionisme en andere kritiek op Israël gelijk te stellen aan antisemitisme

De Amerikaanse president Donald Trump tekende woensdag een decreet om federale financiering stop te zetten voor hogescholen en universiteiten die kritiek op Israël toelaten. Volgens critici heeft het verbod verstrekkende gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting. Het besluit dwingt Amerikaanse onderwijsinstellingen om de definitie van antisemitisme en antizionisme over te nemen van de International Holocaust Remembrance Alliance. In Frankrijk is onlangs een soortgelijk wetsvoorstel aangenomen.

"Dit is onze boodschap aan universiteiten: als je de enorme hoeveelheid federale dollars die je elk jaar krijgt wilt accepteren, moet je antisemitisme afwijzen. Het is heel eenvoudig", zei Trump tijdens een Hanukkah-receptie in het Witte Huis.

De pro-Palestijnse beweging die pleit voor boycot, afstoting en sancties (BDS) inzake het Israëlische beleid ten aanzien van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook heeft de afgelopen jaren steeds meer steun gekregen op campussen van universiteiten in de VS. De beweging heeft echter een tweeledige berisping ontvangen in het Amerikaanse congres en veel staten hebben anti-BDS-maatregelen aangenomen.

© MAROKKO.NL 2019
verenigde staten
israel
bds
antizionisme
antisemitisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?