Marokkaanse kankerpatiënten lanceren sociale media-campagne (video)

marokko
1
13 dec '19
De campagne beoogt de gezondheidszorg voor kankerpatiënten in Marokkaanse ziekenhuizen te verbeteren en roept op tot gratis behandeling.

Een groep kankerpatiënten en nabestaanden zijn een campagne gestart op sociale netwerken onder de hashtag 'Mabghinach nmouto bsaratan' (we willen niet sterven aan kanker). De campagne beoogt de slechte gezondheidszorg voor kankerpatiënten in Marokkaanse ziekenhuizen aan de kaak te stellen en roept op tot gratis behandeling.

De patiënten, die zichzelf 'strijders' noemen, deelden foto's en video's van zichzelf met de hashtag van de campagne. In de video's vertellen ze ook over hun worsteling met Marokkaanse ziekenhuizen en klagen ze over de gebrekkige faciliteiten en de hoge kosten van de kankerbehandeling.

De 30-jarige Nihad is een kankerpatiënt uit Safi en vertelde haar persoonlijk verhaal in een 12-minuten durende video. Volgens haar is de nalatigheid van ziekenhuizen één van de belangrijkste obstakels waar patiënten tegenaan lopen. Patiënten geven aan het gevoel te hebben niet serieus genomen te worden wanneer de ziekte zich in een vroeg stadium bevindt. Ook klagen veel patiënten over de overbevolking in ziekenhuizen en de dure kosten van kankerbehandeling.

"In dit land, als je ziek wordt en je hebt geen geld, koop dan gewoon een doodskist en slaap ernaast in afwachting van de dood", zei Nihad in de opnames.

De campagne begon op een Facebook-groep voor Marokkaanse kankerpatiënten. In de groep werden persoonlijke verhalen gedeeld van patiënten. Ook nabestaanden bezoeken de groep voor emotionele steun en om ervaringen uit te wisselen. De groep verhuisde vervolgens naar WhatsApp, waar een aantal deelnemers besloot hun frustraties te delen met het publiek.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
gezondheidszorg
kankerfonds
kanker
patienten
ziekenhuis
campagne
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi