Spanje: Marokko is leider in de strijd tegen terrorisme

marokko
6
13 dec '19
Behalve de samenwerking in de strijd tegen illegale migratie werken Marokko en Spanje ook samen in de strijd tegen het terrorisme.

Marokko is een toonaangevend land in de strijd tegen het terrorisme, zei de Spaanse officier van justitie, Jesus Alonso, woensdag in Marrakech. Alonso sprak over het leiderschap van Marokko op het gebied van terrorismebestrijding tijdens een plenaire vergadering van de leden van het kwartet tegen terrorisme.

"Net als Spanje, Frankrijk en België is Marokko vastbesloten dit grensoverschrijdende wereldwijde fenomeen, dat de veiligheid en stabiliteit van de internationale gemeenschap bedreigt, uit te roeien", zei Alonso. De Spaanse ambtenaar riep ook op tot een gedeelde verantwoordelijkheid om de georganiseerde misdaad te beteugelen, en benadrukte dat terrorisme een vorm van georganiseerde misdaad is.

"De situatie verschilt van land tot land. Ieder heeft zijn specifieke kenmerken, zijn eigen cultuur en religie, maar de dreiging is altijd hetzelfde". De officier van justitie benadrukte dat Spanje en haar bondgenoten meermaals informatie hebben gedeeld. De situatie vereist echter meer inspanning. "We moeten werken aan de homogenisering van juridische en gerechtelijke systemen," zei hij. Hij voegde eraan toe dat, zelfs áls elke staat zijn eigen prioriteiten heeft, landen wèl hetzelfde doel hebben: vrede, veiligheid en welvaart.

Alonso erkende dat terrorisme geen nieuw fenomeen is in Spanje. "Ons lidmaatschap van het kwartet stelt ons in staat om ervaringen en expertise te delen en nieuwe communicatietechnologieën te gebruiken voor een betere coördinatie", voegde hij eraan toe.

Marokko vervult een leidende rol op het gebied van terrorismebestrijding en vergaart internationale erkenning van zijn bondgenoten. Op jaarbasis belicht het ministerie van Buitenlandse Zaken de inspanningen van Marokko op het gebied van terrorismebestrijding in haar rapport over terrorisme. Marokko werkt ook aan het bestrijden van de oorsprong van gewelddadig extremisme door middel van onderwijs, het bevorderen van een gematigde religieuze leer, jeugdwerk, het moderniseren van systemen voor gevangenisbeheer en het uitvoeren van revalidatieprogramma's voor veroordeelde terroristen.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
spanje
terrorisme
jesus alonso
frankrijk
belgie
terreur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?