Ook met nieuwe president protest in Algerije

buitenland
2
13 dec '19
De verkiezing van een nieuwe president in Algerije heeft nog geen einde gemaakt aan de onrust in het land. Vrijdag gingen in hoofdstad Algiers en andere steden duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het politieke establishment.

De nieuwe Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune beloofde vrijdag een nieuwe grondwet waarover de bevolking zich in een referendum mag uitspreken, maar de demonstranten zien hem als een vertegenwoordiger van de politieke elite die met steun van het leger sinds de jaren 60 de dienst uitmaakte in het land. Aan het vertrek van Tebbounes voorganger Bouteflika, die in april onder druk van het leger na twintig jaar opstapte, waren ook langdurige protesten voorafgegaan.

Tebboune (74) kreeg ruim 58 procent van de stemmen. Hij was in 2017 al een paar maanden premier van Algerije. Daarvoor bekleedde hij ook diverse ministerposten.

De verkiezingen stonden eerst gepland voor 4 juli, maar werden geschrapt omdat er volgens de kiesraad geen geschikte kandidaten waren. Later meldden zich vijf kandidaten, onder wie Tebboune. De opkomst bij de verkiezingen donderdag was 40 procent.

© ANP 2019
algerije
abdelmadjid tebboune
president
abdelaziz bouteflika
protest
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi