Canada weigert verbod op religieuze symbolen op te schorten

buitenland
0
14 dec '19
Volgens critici richt de wet zich voornamelijk op moslimvrouwen

Het hof van beroep van Quebec heeft donderdag geweigerd de wet op te schorten die ambtenaren verbiedt religieuze symbolen te dragen tijdens het werk. Het verbod geldt ook voor leraren en politieagenten.

De National Council of Canadian Moslims (NCCM) en de Canadian Civil Liberties Association (CCLA) probeerden samen met een universiteitsstudent de wet aan te vechten. De organisaties beweren dat de wet onevenredig van toepassing is op vrouwen en daarmee de seksuele gelijkheidsrechten schendt die zijn vastgelegd in het Canadese handvest van rechten.

Met de uitspraak van donderdag is de strijd echter nog niet voorbij. "Hoewel we teleurgesteld zijn over het resultaat, hebben we nooit gedacht dat vechten voor de rechten van Quebecers en Canadezen gemakkelijk zou zijn", aldus Mustafa Farooq, uitvoerend directeur van de NCCM. Activisten hadden de rechter gevraagd om een "​​verblijf te verlenen" (de wet op te schorten) terwijl het Hooggerechtshof van Quebec beslist of de wet grondrechtelijk is.

De belangrijkste uitdaging voor het Hooggerechtshof van Quebec is dat de wet te vaag is en religieuze symbolen zoals hijabs, tulbanden, keppa's en kruisen verbiedt voor sommigen in de publieke sector, maar niet voor anderen. Critici stellen dat de wet in strijd is met haar eigen secularisme dat respect voor gelijkheid en godsdienstvrijheid voorschrijft.

De secularismewet staat ook centraal in een rechtszaak door een vakbond die ruim 45.000 leraren in Quebec vertegenwoordigt. Gesluierde moslimvrouwen beweren afgewezen te voor een functie in het onderwijs nadat de wet eerder dit jaar zijn intrede deed. Zowel de NCCM als de CCLA hebben aangegeven desnoods aan te kloppen bij het Hooggerechtshof van Canada.

© Anadolu 2019
canada
moslima
gezichtsbedekking
verbod
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi