VN: Straf verkrachting binnen het huwelijk

marokko
11
15 dec '19
Een recent rapport van de Verenigde Naties roept op tot criminalisering van verkrachting binnen het huwelijk

Andere suggesties omvatten het criminaliseren van seksuele intimidatie, zowel op openbare plaatsen als op sociale netwerken, meer handhaving van de wetten op geweld tegen vrouwen en het herzien van de Familiewet en het intrekken van bepalingen die daders vrijwaren als ze trouwen met slachtoffers van verkrachting of ontvoering.

Het rapport kaart diverse tekortkomingen aan in het Marokkaanse strafrecht die volgens de VN een belemmering vormen voor het bereiken van gendergelijkheid in Marokko. Ondanks dat de wetten die vrouwen beschermen tegen discriminatie en geweld ongeveer gelijk zijn met de wereldwijde norm, moet Marokko volgens het rapport meer doen aan handhaving.

Het rapport bekritiseerde ook de abortuswetgeving van Marokko. In Marokko is abortus alleen toegestaan als de zwangerschap een gevaar vormt voor de vrouw. Te midden van het publieke debat over individuele vrijheden en abortus, heeft de Marokkaanse Hogere Raad van Ulema onlangs bevestigd dat eventuele wijzigingen van het Wetboek van Strafrecht niet in strijd zullen zijn met religieuze voorschriften.

De studie hekelde ook de effectiviteit van de Marokkaanse wetgeving om kindhuwelijken te voorkomen. Ondanks de Familiewet uit 2004 die het huwelijk van Marokkaanse burgers jonger dan 18 jaar strafbaar stelt, is er nog steeds sprake van kindhuwelijken, vooral in landelijke gebieden. In 2018 waren er 32.000 aanvragen voor kindhuwelijken.

Ondanks de voortdurende inspanningen van Marokko om gendergelijkheid te bevorderen en geweld en discriminatie van vrouwen te voorkomen, tonen rapporten aan dat deze kwesties nog steeds wijdverbreid zijn in de Marokkaanse samenleving. Uit een recent rapport van de Marokkaanse bureau voor de statistiek (HCP) is gebleken dat meer dan 7,6 miljoen vrouwen in Marokko in de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer het slachtoffer zijn geweest van geweld, dat is 57% van de vrouwen in Marokko.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
verenigde naties
verkrachting
huwelijk
vrouwenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi