Hoger beroep 'moslimmoordenaar' Mladic in maart van start

buitenland
0
16 dec '19
Het hoger beroep tegen Ratko Mladic, de generaal die tijdens de volkerenmoord rond Srebrenica in de jaren negentig het bevel voerde over het Bosnisch-Servische leger, dient in maart.

Hij moet dan opnieuw verschijnen voor het VN-tribunaal in Den Haag. Het hoger beroep begint op 17 maart volgend jaar. Mladic, die ook wel de Slager van Bosnië wordt genoemd, werd eind 2017 veroordeeld tot levenslang vanwege zijn rol in de Balkanoorlog. Daartegen ging hij in beroep. Tijdens de oorlog tussen 1992 en 1995 kwamen zo'n 100.000 mensen om. Mladic wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de dood van duizenden moslims in de enclave Srebrenica.

Mladic was samen met politiek leider van de Serviërs Radovan Karadzic en de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic een van de belangrijkste pionnen tijdens de Balkanoorlog. Milosevic stierf in 2006 in zijn cel in Den Haag, Karadzic werd veroordeeld tot levenslang vanwege de genocide.

De val van de Bosnische moslimenclave geldt als een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Nederlandse militairen van Dutchbat waren gestationeerd in Srebrenica, maar de enclave viel en duizenden moslimmannen werden afgevoerd en vermoord.

© ANP/Marokko.nl 2019
bosnië en herzegovina
slobodan milošević
radovan karadžić
srebrenica
ratko mladić
joegoslavië
genocide
moslimhaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi