Ingrijpen Aboutaleb bij onrust Turks consulaat terecht

algemeen
0
18 dec '19
De burgemeester van Rotterdam mocht ingrijpen in maart 2017 toen de Turkse minister voor Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, koers zette naar het Turkse consulaat in de stad.

Die conclusie trekt de Raad van State woensdag. Omdat de situatie tot onrust leidde, gaf burgemeester Ahmed Aboutaleb destijds twee noodbevelen en stelde onder meer een tijdelijk gebiedsverbod in rond het consulaat. De zaak was aangespannen door enkele Turkse Nederlanders die naar het consulaat wilden komen en het niet eens zijn met het ingrijpen van de burgemeester. Maar geen van hun bezwaren zijn toegekend door de Raad van State.

In afwachting van een toespraak van de minister kwamen destijds duizenden Turkse Nederlanders naar het consulaat. De burgemeester vreesde voor ernstige wanordelijkheden. Volgens de Raad van State was het dan ook geoorloofd om mensen te bevelen te vertrekken uit het centrum van de stad. Uiteindelijk kwam het toch tot ongeregeldheden in de binnenstad.

De situatie leidde destijds tot een forse diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije omdat Kaya Nederland werd uitgezet omdat ze als ongewenste vreemdeling werd gezien. Haar bezoek aan Nederland kwam ongeveer een maand voor een referendum in Turkije dat president Recep Tayyip Erdoğan meer macht moest geven. Ook Turkse Nederlanders mochten daarop stemmen.

© ANP 2019
ahmed aboutaleb
turkije
rotterdam
recep tayyip erdoğan
fatma betül sayan kaya
consulaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi