Doodvonnis voor vijf verdachten moord Khashoggi

buitenland
2
23 dec '19
Saoedi-Arabië heeft vijf mensen ter dood veroordeeld voor de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in het Turkse Istanbul.

Dat heeft de openbaar aanklager in Saoedi-Arabië bekendgemaakt. Drie andere mensen zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld. Khashoggi werd in oktober vorig jaar gedood op het Saoedische consulaat toen hij daar kwam om iets te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. De journalist schreef onder meer voor The Washington Post regelmatig kritische columns over Saoedi-Arabië. Hij werd opgewacht, gedood en in stukken gesneden.

In totaal waren elf mensen aangeklaagd. Acht zijn veroordeeld, tegen mensen uit kringen rond de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman zou geen bewijs zijn gevonden. Een belangrijke adviseur van het koningshuis, Saud al-Qahtani, is een van de mensen die werd vrijgesproken. Hij werd eerder nog gezien als belangrijkste verdachte.

Volgens de Saoedische autoriteiten was het de bedoeling dat Khashoggi werd meegenomen naar Saoedi-Arabië, niet dat hij werd gedood. De moord zou in opdracht zijn gepleegd van de kroonprins, maar Saoedi-Arabië ontkent dat Bin Salman erbij betrokken was.

© ANP 2019
mohammad bin salman al-saoed
kroonprins
saud al-qahtani
saoedi-arabië
jamal khashoggi
turkije
istanbul
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi