Turkije gaat na verzoek troepen naar Libië sturen

buitenland
9
26 dec '19
Turkije gaat troepen sturen naar Libië. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan donderdag bekendgemaakt.

Hij liet weten dat de Libische regering van premier Fayez al-Sarraj om militaire steun heeft gevraagd. Of dat verzoek al officieel is gedaan, is niet duidelijk. De Libische minister van Binnenlandse Zaken verklaarde later namelijk dat zijn land Turkije officieel om militaire steun zal vragen als de situatie rond de hoofdstad Tripoli uit de hand loopt. Het Libische leger vecht tegen troepen van krijgsheer Khalifa Haftar, die met zijn militairen het oostelijk deel van Libië controleert.

Erdogan liet eerder deze maand al weten dat hij bereid was de Libische regering militair te steunen. Hij was woensdag in Tunesië om over een samenwerking te praten om een wapenstilstand in Libië te krijgen. Turkije en Tunesië hebben afgesproken dat zij de regering van al-Sarraj steunen. Ankara heeft al militaire voorraden naar Libië gestuurd.

Rusland heeft eerder zijn bezorgdheid uitgesproken over de mogelijke militaire steun van Turkije in Libië. Russische huurlingen van de groep-Wagner zijn actief voor krijgsheer Haftar.

© ANP 2019
libië
tripoli
turkije
recep tayyip erdoğan
khalifa haftar
tunesië
rusland
fayez al-sarraj
ankara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi