Iraniërs woedend op VS

buitenland
61
3 jan '20
Op jumu'ah is in Iran vrijwel overal gepreekt en betoogd tegen de Verenigde Staten.

De VS hebben in de nacht van donderdag op vrijdag met drones één van de populairste Iraniërs uit de weg geruimd, generaal Qassem Soleimani. Soleimani geniet in Iran de status van oorlogsheld door zijn inspanningen in Irak en Syrië. En hij gold als de rechterhand van de machtigste man van het land, geestelijk leider Ali Khamenei.

De kreet "Dood aan Amerika" klinkt weer op massale demonstraties van vele honderdduizenden Iraniërs. Een geestelijke in Teheran zei dat "het bloed van Soleimani zal worden gewroken" en dat "Trumps dagen donkere nachten zullen worden". Trump heeft zelf het bevel tot de moordaanslag op Soleimani en de Iraakse militieleider al-Muhandis gegeven om Amerikaans personeel in de regio te beschermen tegen aanvallen die ze zouden hebben beraamd.

Volgens Washington vormde Soleimani met zijn Quds Strijdmacht een terreurgroep die het op Amerikanen had gemunt. Quds is een in buitenlandse missies gespecialiseerd onderdeel van de Islamitische Revolutionaire Garde, de elitetroepen van het sjiitische bewind. 

Premier Irak veroordeelt aanval VS De Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi heeft de aanval door de VS veroordeeld. Hij noemde het een grove schending van de voorwaarden voor de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in zijn land en sprak van moord.

Abdul-Mahdi riep het parlement in spoedzitting bijeen. Volgens de premier zal het parlement met wetgeving moeten komen waarmee de Iraakse waardigheid, veiligheid en soevereiniteit moeten worden gewaarborgd.

Libanese Hezbollah roept op tot wraak De Libanese sjiitische beweging Hezbollah heeft opgeroepen waar ook ter wereld de "grote Amerikaanse misdaad" te wreken. Soleimani was een van de bekendste militairen die voor Teheran meer invloed in het Midden-Oosten moesten zien te krijgen.

Hij begon met steun aan de Libanese sjiïeten in hun strijd tegen Israël en later in hun strijd tegen soennitische extremisten in Syrië. Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah zei dat zijn beweging doorgaat op de met Soleimani ingeslagen weg. De VS bereiken volgens hem met de moorden niets en zij moeten gestraft worden, berichtte de omroep al-Manar.

'Verzet tegen VS alleen maar groter' Het verzet tegen de VS en Israël wordt alleen maar groter door de Amerikaanse aanval. Dat heeft de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, vrijdag gezegd. "Alle vijanden moeten weten dat de jihad van verzet door zal gaan met dubbele motivatie en dat een definitieve overwinning wacht voor de strijders van de heilige oorlog", aldus Khamenei in een verklaring op de Iraanse televisie.

Sjiitische leider Irak maant tot kalmte De voornaamste sjiitische geestelijke in Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, heeft iedereen opgeroepen zich te beheersen en wijs te handelen. Hij veroordeelde de moord op onder anderen de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider al-Muhandis fel.

Hij beklemtoonde dat zij hard tegen de terroristen van Daesh hebben gevochten. De aanslag is een grove schending van de soevereiniteit van Irak en van het internationaal recht, aldus de ayatollah. Alles wijst er volgens hem op dat "we moeilijke tijden tegemoet gaan", maar alle betrokken partijen moeten hun kalmte bewaren.

De 89-jarige al-Sistani geldt, in tegenstelling tot zijn Iraanse evenknie ayatollah Khamenei, als zeer gematigd. Bijna twee derde van de bevolking van 37 miljoen Iraki's is sjiitisch. Velen moeten niets hebben van de ultraorthodoxe lijn van de sjiitische geestelijkheid die in 1979 de macht in het buurland Iran heeft gegrepen. Bij de recente massale protesten tegen het wanbeleid en de armoede keerden veel Iraki's zich tegen Iran, omdat dat land in hun ogen de corrupte regering in Bagdad in het zadel houdt.

VS raadt Amerikanen aan Irak te verlaten De Amerikaanse ambassade in Bagdad raadt landgenoten aan het land onmiddellijk te verlaten. Washington vreest dat pro-Iraanse sjiitische milities wraak willen nemen op Amerikanen in het land. Zij krijgen het advies het land zolang het nog kan per vliegtuig te verlaten of anders over land naar een buurland te gaan. De Franse ambassade heeft Fransen geadviseerd uit de buurt te blijven van samenscholingen.

Tientallen Amerikanen die in het zuiden van Irak in de olie-industrie werken, pakken hun biezen, berichtten oliemaatschappijen in Basra. De Iraakse autoriteiten hebben beklemtoond dat hun vertrek geen invloed heeft op de productiehoeveelheid of de export van olie.

Hogere olieprijzen door aanval VS De olieprijzen stijgen in rap tempo door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Mogelijk gaan oliemaatschappijen dit ook doorberekenen aan de klant en zijn automobilisten binnenkort meer geld kwijt aan de pomp.

Amerikaanse olie was vrijdag eind van de ochtend ongeveer 4,6% duurder op $63,99 per vat. Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee, ging eveneens 4,6% in prijs omhoog en werd verhandeld voor $69,31 per vat. Kenners zeggen dat olietankers met Amerikaanse olie aan boord nu een mogelijk doelwit zijn.

Khamenei benoemt opvolger Soleimani Kort na de moord op generaal Qassem Soleimani, is een nieuwe commandant benoemd voor de Quds Strijdmacht in Iran. De hoogste geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei wees Esmail Ghaani aan als chef.

Ghaani was de tweede man bij de absolute elitetroepen. De koers van de strijdmacht blijft onveranderd, voorspelde Khamenei vrijdag in een verklaring.

Pelosi ziet risico van gevaarlijke escalatie na Amerikaanse agressie De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (HOR) ziet in de Amerikaanse aanval een risico voor escalatie. Dat kunnen de VS en de wereld zich niet permitteren, aldus Nancy Pelosi in een verklaring.

Ze riep de Republikeinse president Donald Trump op zo snel mogelijk parlementsleden in te lichten over de aanval in Baghdad. "De luchtaanval van vanavond riskeert de provocatie van een gevaarlijke escalatie van geweld", aldus Pelosi. "Amerika, en de wereld kunnen zich niet permitteren dat de spanning escaleert tot een punt waarop we niet meer terug kunnen."

Als voorzitster van het HOR speelt Pelosi een cruciale rol in de afzettingsprocedure van Trump.

© ANP/Marokko.nl 2020
verenigde staten
irak
iran
syrië
ali khamenei
qasem soleimani
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi