Irak en VS ontkennen nieuwe luchtaanval op Iraaks legerkamp

buitenland
1
4 jan '20
Zowel Irak als de Verenigde Staten ontkennen dat er zaterdag een luchtaanval is geweest op door Iran gesteunde Iraakse milities in de buurt van kamp Taji, ten noorden van Bagdad.

Eerder werd door een een Iraakse legerbron gemeld dat tijdens een luchtaanval minstens zes mensen gedood en drie ernstig gewond zouden zijn geraakt. Een medisch konvooi, bestaande uit drie voertuigen, zou zijn aangevallen. De Iraakse staatstelevisie meldde dat aanvallen het werk van de Verenigde Staten waren. Dat werd officieel vrijwel direct tegengesproken door een woordvoerder van CJT-FOIR, de door de VS geleide coalitie die strijdt tegen Daesh: "FEIT: de coalitie @cjtfoir heeft geen luchtaanvallen uitgevoerd bij kamp Taji in de afgelopen dagen", aldus een tweet.

De VS hebben in de nacht van donderdag op vrijdag met drones de Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood. Hij genoot in Iran de status van oorlogsheld door zijn vaak geslaagde acties in Irak en Syrië. Ook was hij de rechterhand van de machtigste man van het land, geestelijk leider Ali Khamenei.

© ANP 2020
iran
verenigde staten
irak
ali khamenei
bagdad
daesh
qasem soleimani
syrië
taji
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?