Turkije overlegt met VS en Iran, wil spanningen doen verminderen

buitenland
3
6 jan '20
Turkije wil zich inzetten om de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten te doen verminderen. Minister Mevlut Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) heeft gebeld met zijn collega's in Washington en Teheran.

"We blijven de komende dagen samenwerken met andere landen om dit probleem op te lossen of spanningen te de-escaleren. ". De toch al bekoelde relatie tussen Iran en de VS is nog verder verslechterd na de dood van de Iraanse topmilitair Qassem Soleimani. Hij kwam om het leven bij een Amerikaanse droneaanval in Irak. Iran reageerde woedend en heeft aangekondigd zijn dood te zullen vergelden.

De crisis heeft geleid tot koortsachtig overleg tussen meerdere landen. Cavusoglu zei dat de crisis verder besproken zal worden als de Russische president Vladimir Poetin woensdag een bezoek brengt aan Turkije. Ook zou de Turkse president Erdogan al overleg hebben gevoerd met leiders in Iran, Irak, Frankrijk en Qatar.

"Onze gedeelde zorg is dat Irak verandert in een conflictgebied voor andere landen", zei Cavusoglu. "Dat vormt een groot risico voor Irak en onze regio." De minister kreeg ook de vraag of zijn land bereid is te bemiddelen tussen Teheran en Washington. Hij zei dat Turkije alle stappen wil ondersteunen die de spanning kunnen doen afnemen.

© ANP 2020
turkije
iran
verenigde staten
mevlüt cavuşoğlu
irak
rusland
recep tayyip erdoğan
qatar
vladimir poetin
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi