Amerikaanse doelen in Irak getroffen door Iraanse raketten

buitenland
107
8 jan '20
De luchtmachtbasis in het Iraakse Ain al-Asad en mogelijk andere doelen in het land zijn getroffen door meerdere raketten.

Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van de Amerikaanse regering aan Amerikaanse media. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft volgens Amerikaanse media de verantwoordelijkheid voor het raketvuur opgeëist.

Iran vuurde naar eigen zeggen vijftien raketten af als vergelding voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Hij kwam vorige week om het leven door een Amerikaanse raket. Iran claimt tachtig Amerikanen te hebben gedood. 

Het Pentagon schrijft in een verklaring dat "Iran meer dan tien ballistische raketten heeft afgevuurd op doelen in Irak". De basis in de westelijke provincie Anbar wordt gebruikt door Amerikaanse en Iraakse troepen. Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers.

De Verenigde Staten zeiden eerder dinsdag al te verwachten dat Iran binnenkort een vergeldingsactie uitvoert voor het doden van Soleimani. Dat heeft de minister van Defensie Mark Esper dinsdag gezegd. "Als het zo ver is, dan zijn wij klaar om daar gepast op te reageren", aldus Esper.

Kort na het bekend worden van de beschietingen daalden de beurzen in de Verenigde Staten en Japan met ruim een procent. De Amerikaanse olieprijs steeg met meer dan 4 procent tot net iets boven 65 dollar per vat.

Nog geen vergelding door VS De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij later woensdag bekendmaakt of en welke stappen zijn land neemt tegen de Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak. Trump zei dat nadat hij op het Witte Huis overleg had met de minister van Defensie, Mark Esper en Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken.

Op Twitter schreef Trump: "Alles is goed! Raketten gelanceerd vanuit Iran op twee militaire bases in Irak. We nemen nu de schade op. We hebben veruit het sterkste en best uitgeruste leger ter wereld. Ik zal morgenochtend een verklaring afleggen.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft wel al het luchtruim boven Irak, Iran, de Golf van Oman en de wateren tussen Iran en Saudi-Arabië gesloten voor de Amerikaanse burgerluchtvaart. 

Brussel roept op tot dialoog Het gebruik van wapens in het conflict tussen Amerika en Iran en Irak moet direct stoppen om plaats te maken voor dialoog. "We moeten alles doen om de gesprekken weer op gang te brengen", zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen na afloop van een vergadering met het college van EU-commissarissen in Brussel over de situatie in het Midden-Oosten. EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelde de Iraanse raketaanvallen op doelen in Irak en riep op een einde te maken aan "de spiraal van geweld".

Volgens Borrell bedreigt het gebruik van geweld de vredesinspanningen van de laatste jaren in de regio en de anti-IS-coalitie. "De aanvallen op vliegbases in Irak die worden gebruikt door Amerikaanse en coalitietroepen zijn een nieuw voorbeeld van toenemende confrontatie", aldus Borrell na afloop van de vergadering.

Von der Leyen spreekt woensdag in Londen met de Britse premier Boris Johnson. Naast de brexit zal zij ook de ontwikkelingen in Iran aansnijden, zei ze.

Turkse minister naar Irak wegens spanningen De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, brengt donderdag een bezoek aan Irak. Daar bespreekt hij met zijn Iraakse ambtsgenoot de opgelopen spanningen tussen de VS en Iran.

Cavusoglu sprak eerder ook telefonisch met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif. Die zei woensdag dat Iran "geen escalatie van het conflict of oorlog zoekt" met de VS. Hij benadrukte dat er voor beide partijen geen redenen zijn voor nieuwe agressie.

© ANP 2020
japan
verenigde staten
irak
iran
qasem soleimani
mark esper
erbil
libanon
al anbar governorate
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?