'Iran zou opzettelijk VS-troepen hebben gemist bij aanval Irak'

buitenland
107
8 jan '20
Iran zou opzettelijk Amerikaanse militaire slachtoffers hebben vermeden tijdens de vergeldingsactie op militaire bases die Amerikaanse troepen huisvesten in Irak.

Dat zeggen Amerikaanse en Europese overheidsbronnen die bekend zijn met informatie van de inlichtingendiensten. De bronnen, sprekend op voorwaarde van anonimiteit, zeiden woensdag dat de Iraniërs de aanvallen hadden gericht op het missen van Amerikaanse troepen en alleen bepaalde delen van de bases hadden willen raken. Dit om te voorkomen dat de crisis uit de hand zou lopen. Tegelijk signaleren ze dat Iran vastbesloten was te reageren op dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Irak vorige week.

Een bron in Washington zei in de nacht al dat er geen aanwijzingen waren voor Amerikaanse slachtoffers na de raketaanvallen op de vliegbasis al-Asad en een andere faciliteit in Erbil. "Ze wilden reageren, maar bijna zeker niet escaleren," zei een van de Amerikaanse bronnen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zei dat Teheran "evenredige maatregelen" nam uit zelfverdediging en geen oorlog met de Verenigde Staten zocht.

© ANP 2020
verenigde staten
irak
iran
europa
washington d.c.
qasem soleimani
erbil
mohammad javad zarif
teheran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi