Legaliseren cannabisteelt weer op politieke agenda Marokko

marokko
3
10 jan '20
De Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM) heeft twee nieuwe wetsvoorstellen ingediend die inmiddels ook op de agenda staan

De voorstellen hebben betrekking op de legalisatie van de cannabisteelt en de algemene amnestie voor reeds vervolgde telers, meldt dagblad Al Ahdath Al Maghribia. De voorstellen hebben als doel drugshandelaren te bestrijden die ten koste van de kwekers profiteren van de cannabisteelt. PAM had in 2014 soortgelijke voorstellen ingediend. 

PAM organiseerde een studiedag in het parlement onder aanwezigheid van deskundigen in het veld. De experts spraken onder meer over het opzetten van een fabriek voor het verwerken van aangekochte cannabisgewassen voor het vervaardigen van producten voor medische en industriële doeleinden. Dit zou boeren in staat stellen hun gewassen te verkopen en hun activiteiten op het terrein uit te blijven voeren binnen de kaders van de wet.

In het verlengde hiervan werd ook geopperd een nieuw agentschap op te richten die hier toezicht op moet houden. Experts verwachten dat een legale cannabismarkt een alternatieve economie zal creëren om wetenschappelijk onderzoek en studies aan te moedigen. Volgens een rapport van 'Prohibtion Partners' over de legale cannabisindustrie in Afrika kan het continent aanzienlijke voordelen behalen door cannabis te legaliseren. De legale cannabismarkt van Afrika zou tegen 2023 jaarlijks meer dan $7,1 miljard dollar waard kunnen zijn.

Het betrekken van het maatschappelijk middenveld bij bewustmakingscampagnes moet waarschuwen tegen de gevaren van cannabis als recreatieve drug. Officiële cijfers zijn er niet maar dagblad Al Massae meldde in mei dat geschat wordt dat er meer dan 800.000 drugsverslaafden zijn in Marokko. Het Ministerie van Volksgezondheid meldde in mei 2019 dat het drugsgebruik is verviervoudigd, met name onder jongeren.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
cannabisteelt
hennep
staatsdrugs
legaliseren
hasj
drugsgebruik
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?