Vestia mag sociale huurders niet wegsturen om sloop

algemeen
2
10 jan 14:51
Woningcorporatie Vestia mag zeventien huurders niet wegsturen uit hun sociale woning in de Tweebosbuurt in Rotterdam.
Vestia wil in die wijk 535 sociale huurwoningen slopen om op die plek nieuwe woningen te kunnen bouwen. Maar de kantonrechter in Rotterdam wees vrijdag het verzoek van Vestia af om hun huurcontracten te beëindigen. De rechter vond dat Vestia haar motieven niet goed had onderbouwd. De corporatie denkt na over de gevolgen van het vonnis.

Afgelopen september had de kantonrechter Vestia in een soortgelijke procedure juist gelijk gegeven. Toen ging het om elf huurders die naar de rechter waren gestapt, omdat zij niet wilden vertrekken uit hun huis in deze buurt in Rotterdam-Zuid. Deze rechter was het eens met Vestia dat het vertrek nodig was, omdat de herbouw paste in de plannen van de overheid om sociale en stedenbouwkundige verbeteringen in deze wijk te realiseren.

Maar de kantonrechter ging vrijdag in zeventien andere gevallen niet in mee in dat oordeel. Vestia heeft volgens de rechter haar sociaal maatschappelijke motief met de buurt niet goed onderbouwd en heeft ook niet voldoende aangetoond dat dit deel van de buurt eveneens moet wijken. Verder was de rechter gevoelig voor de zorgen van betrokkenen dat ze in de knel komen, omdat er 347 van hun type woningen met de laagste huren zouden verdwijnen.

Identieke zaken
Ook vond de rechter dat Vestia de bewoners te weinig had geholpen bij een alternatieve woning en ook al niet heeft aangeboden hen te laten terugkeren na de veranderingen.

Het oordeel van kantonrechters kan anders uitpakken in bijna identieke zaken, omdat de verweren mogelijk anders zijn gevoerd of omdat de omstandigheden zijn veranderd, aldus een woordvoerder van de rechtbank. Bovendien is elke rechter onafhankelijk, stelde hij.
© ANP 2020
rotterdam
woningcorporatie vestia
huren
stedenbouwkunde
tweebosbuurt
sloop
stedelijke vernieuwing
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
transfer talks
botola pro
keuken kampioen divisie
serie a
botolapro
sparta rotterdam
hamza-mon-bb
premier league
geweld
geruchtenmolen
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
politie
verenigde staten
iran
eredivisie
turkije
marrakech
hakim ziyech
daesh
caf
mohammed vi