Binnenkort minder zout in Marokkaans brood

marokko
6
10 jan '20
Het initiatief is onderdeel van het nationale actieplan voor de preventie en bestrijding van niet-overdraagbare ziekten (NCD's).

Het ministerie van Volksgezondheid maakt momenteel afspraken met de bakkersfederatie om het zout in brood geleidelijk te verminderen, meldt het ministerie in een verklaring. 

Het actieplan is in overeenstemming met de multisectorale nationale strategie 2019-2029 die in februari 2019 werd gelanceerd in de strijd tegen NCD's. Het actieplan wordt ondersteund door 17 partners, waaronder 13 ministeriële afdelingen.

In Marokko is ruim 80% van de sterfgevallen te wijten aan NCD's, een hoger percentage dan het wereldwijde gemiddelde van 71%. Volgens het nationale onderzoek naar NCD-risicofactoren onder volwassenen is 29,3% van de Marokkanen hypertensief, 10,6% diabetes en 10,4% is pre-diabetes.

Daarnaast heeft 53% van de volwassenen last van overgewicht, 20% is zwaarlijvig en heeft 10,5% een te hoog cholesterolgehalte. 11,7% rookt en 1,7% consumeert alcohol. Daar komt bij dat 21,1% sedentair is door te weinig beweging en 76,3% eet minder dan de aanbevolen vijf porties groenten en fruit per dag.

In het onderzoek van het ministerie werd ook gekeken naar de buitensporige consumptie van zout. 13,5% voegde vaak of altijd zout toe aan hun gerechten (vóór of tijdens de maaltijd), een percentage dat afneemt met de leeftijd. De neiging om zout toe te voegen is hoger in stedelijke gebieden dan in landelijke gebieden.

Veel Marokkanen weten niet dat ze teveel zout consumeren. Bijna 2/3 van de volwassenen denkt niet dat ze teveel zout eten. Een kwart denkt te weinig zout te eten. Wel weet het merendeel (91,3%) van de respondenten dat overmatig zoutgebruik tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
brood
zout
bakkers
natrium
gezondheid
zorg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?