VN roept buitenlandse troepen op tot vertrek uit Libië

buitenland
9
18 jan '20
De speciale VN-gezant voor Libië heeft buitenlandse troepen opgeroepen het land te verlaten.

Zijn oproep komt een dag voor het begin van het vredesoverleg in Berlijn, dat een einde moet maken aan de burgeroorlog die het land teistert. VN-gezant Ghassan Salamé zegt zaterdag in de Arabische krant Al-Sharq al-Awsat dat de terugtrekking van buitenlandse troepen "om het even van welke nationaliteit" onderdeel uitmaakt van het veiligheidsplan. Ook wil hij de illegale wapenimport in het land bestrijden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Europese landen zaterdag opgeroepen zijn pogingen te ondersteunen om het conflict te beëindigen, in samenspraak met de internationaal erkende regering van premier Fayez al-Sarraj. In een column die gepubliceerd is op de website Politico schrijft Erdogan dat Turkije Libische regeringstroepen wil trainen om terrorisme, mensensmokkel en andere bedreigingen van de internationale veiligheid te bestrijden. Hij is bang dat anders Daesh en andere terreurgroepen daar vaste voet aan de grond krijgen.

Premier al-Sarraj en krijgsheer Khalifa Haftar, die heerst in het oosten van Libië, worden beiden op de vredesconferentie verwacht.

© ANP 2020
turkije
verenigde naties
libië
recep tayyip erdoğan
fayez al-sarraj
khalifa haftar1
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi