Turkije: Griekenland saboteert vredesonderhandelingen Libië

buitenland
23
19 jan '20
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu beschuldigt Griekenland er van pogingen tot vredesonderhandelingen over de Libische burgeroorlog te dwarsbomen.

Op Twitter stelt Cavusoglu zondag dat Athene probeert zijn maritieme claims in Libië op die manier kracht bij te zetten. Ankara neemt het de Griekse overheid kwalijk dat zij donderdag in Athene de Libische krijgsheer Khalifa Haftar ontving voor overleg. Troepen van Haftar hebben grote delen van het Noord-Afrikaanse land in handen en belegeren hoofdstad Tripoli, waar de door de VN erkende en door Turkije gesteunde regering van premier Fayez al-Sarraj zetelt.

"We willen onze Griekse vrienden er aan herinneren dat deze zinloze inspanningen voor niets zijn", schrijft minister Cavusoglu in een tweet. De uitspraak deed hij in aanloop naar een vredesconferentie in Berlijn zondag. Daar komen de belangrijkste partijen in de Libische burgeroorlog, circa tien landen en internationale organisaties bijeen in de hoop een wapenstilstand te bereiken en zicht op een vredesregeling te bieden. Griekenland is niet uitgenodigd. Athene sprak vorig jaar zijn onvrede uit over afspraken die Ankara met de Libische regering van Sarraj maakte over maritieme grenzen in de Middellandse Zee.

© ANP 2020
libië
tripoli
khalifa haftar
griekenland
mevlüt cavuşoğlu
fayez al-sarraj
turkije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi