Troepen van Haftar leggen olievelden in Libië stil

buitenland
7
19 jan 17:12
Het grootste olieveld van Libië draait zondag de kraan dicht doordat troepen van krijgsheer Khalifa Haftar een pijpleiding hebben afgesloten.

Dat meldt het Libische staatsoliebedrijf (NOC) in een verklaring. Het gaat om het El Sharara-olieveld in het zuidwesten van het land, dat de capaciteit heeft om 300.000 vaten per dag op te pompen. Door de afsluiting van de pijplijn moet de productie noodgedwongen omlaag. Waarschijnlijk staakt de installatie de werkzaamheden zodra de opslagtanks vol zijn. Ook het kleinere El Feel-veld moet terugschroeven door de actie.

Haftar liet zijn troepen vaker de olieproductie stilleggen. De olie-installaties zijn een grote bron van inkomsten voor de door de VN-erkende regering van premier Fayez al-Sarraj, met wie Haftar verwikkeld is in een burgeroorlog.

De afsluiting van het El Sharara-olieveld verloopt simultaan met de vredestop in Berlijn zondag. Daar komen de belangrijkste partijen in de Libische burgeroorlog, circa tien landen en internationale organisaties, bijeen in de hoop een wapenstilstand te bereiken en zicht op een vredesregeling te bieden.

© ANP 2020
fayez al-sarraj
khalifa haftar
libië
berlijn
khalifa haftar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi