Weer Marokkaanse vlag verbrandt door Rif-separatisten in Frankrijk (video)

marokko
154
21 jan '20
Actievoerders hebben zondag nabij de woning van koning Mohammed VI in het Franse Betz de Marokkaanse vlag in brand gestoken.

Ook droegen de actievoerders spandoeken met anti-Marokko slogans. De groep, bestaande uit zo'n 20 mannen, deelden afbeeldingen en video's van de vlagverbranding op sociale netwerken. Op foto's is te zien hoe de actievoerders afbeeldingen van koning Mohammed VI en zijn overleden vader, koning Hassan II, in brand staken.

Voorafgaand aan het protest plaatste een actievoerder een afbeelding van de Marokkaanse vlag op zijn Facebook-pagina en moedigde anderen aan de Marokkaanse vlag mee te nemen en te verbranden. In de bijschrift van de foto werd de vlag aangeduid als "brandstof".

Marokkanen op sociale netwerken reageren verontwaardigd en boos op de acties van de demonstranten. "Degene die zijn land verkoopt, heeft niets goeds in zich", werd door meerdere gebruikers op Facebook gereageerd onder de foto's van de vlagverbranding.

Mohcine Het is niet de eerste keer dat demonstranten in Frankrijk de Marokkaanse vlag onteren. Bij een pro-Amazigh demonstratie in Parijs werd eind oktober een Marokkaanse vlag vertrapt en in brand gestoken. Beelden van de vlagverbranding werden massaal gedeeld op sociale netwerken en zorgde voor nationale ophef en veel boze reacties. De demonstranten kwamen bijeen om de derde verjaardag van de dood van Mohcine Fikri te herdenken. De dood van de visboer leidde in 2016 en 2017 tot de Hirak Rif-protesten in de noordelijke regio's van Marokko. De leider van de Hirak Rif-beweging, Nasser Zefzafi, had begin oktober opgeroepen tot de mars.

Zefzafi veroordeelde later de vlagverbranding en omschreef de daders als 'verraders' die de Hirak beweging misbruiken en in slecht daglicht plaatsen.

Strafbaar Het Marokkaans Wetboek van Strafrecht staat de vervolging toe van degenen die de Marokkaanse vlag verbranden wegens 'minachting voor het embleem en de symbolen van het koninkrijk'. Men riskeert een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar.

Op 9 januari werd Abdelali Bamad, een Marokkaanse leraar die ook bekend staat als Bouda Ghassan, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van 10.000 DH wegens "belediging van de emblemen van het Marokkaanse Koninkrijk". Bouda Ghassan had in een Facebook-bericht de vlagverbranding in Parijs verdedigd.

© MAROKKO.NL 2020
frankrijk
betz
vlagverbranding
marokko
rif
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?