Franse president Macron valt uit tegen Israëlische politie (video)

buitenland
12
22 jan 17:12
De Franse president Emmanuel Macron reageerde woensdag boos op Israëlische agenten toen deze hem de toegang tot de Sint-Annakerk in Jeruzalem versperde.
Het Franse staatshoofd maakte een wandeling door de oude stad van Jeruzalem en wilde daarna een bezoek brengen aan de Sint-Annakerk maar werd omringd door Israëlische agenten. "Ga alsjeblieft naar buiten, niemand hoeft iemand uit te lokken, wordt dat begrepen?", zei Macron boos in het Engels.

Bij de Franse St. Annakerk in Oost-Jeruzalem sommeerde Macron de Israëlische politie het gebied te verlaten. De Sint-Annakerk ligt in het oude Jeruzalem vlak bij de Leeuwenpoort en naast de Baden van Bethesda aan de noordzijde van de Tempelberg. De St. Annakerk is officieel Frans grondgebied.


"We blijven kalm, we hebben een prachtige wandeling gemaakt, je doet goed werk in de stad en ik waardeer het, maar respecteer alsjeblieft de regels die al eeuwen zijn vastgelegd, ze zullen niet met mij veranderen", voegde hij eraan toe. 

Jacques Chirac
Het is niet de eerste keer dat een Frans staatshoofd in de clinch raakt met de Israëlische politie. In oktober 1996 ontstak oud-president Jacques Chirac in woede uit tijdens een bezoek aan het oude Arabische centrum van Jeruzalem en dreigde zijn staatsbezoek voortijdig af te breken.

Rood aangelopen, met stemverheffing en duwend met zijn ellebogen snauwde Chirac de Israëlische veiligheidsmensen die hem omringden in het Engels toe dat zij hem niet moesten uitdagen. "Dit is een provocatie. Stop hiermee. Wilt u soms dat ik terugkeer naar mijn vliegtuig en weer naar Frankrijk ga", riep Chirac tegen de Israëlische bewakers.

Het was tijdens de wandeling door het oude Jeruzalem voor Chirac vrijwel onmogelijk om met Palestijnen te spreken. Franse journalisten die hem vergezelden werden hardhandig opzij geduwd door de klerenkasten van de verschillende Israëlische veiligheidsdiensten. Frankrijk erkent net als de rest van de internationale gemeenschap, de Israëlische annexatie van het stadsdeel Oost-Jeruzalem niet.

Bij de Franse St. Annakerk in Oost-Jeruzalem sommeerde Chirac de Israëlische politie het gebouw te verlaten voordat hij deze zou binnentreden. Chirac wachtte tien minuten buiten totdat de 25 agenten de kerk hadden verlaten.

Later op de dag tekende de Franse president een officieel protest aan bij de Israëlische regering. Premier Benjamin Netanjahu bood daarop zijn excuses aan, maar wees er daarbij op dat het noodzakelijk is "een goede vriend" bescherming te bieden.© MAROKKO.NL 2020
palestina
jeruzalem
israel
emmanuel macron
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
duitsland
hanau
coronavirus
frankfurt
terrorisme
tobias rathjen
china
moskee
shishalounge
koerden
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
palestina
mohammed vi