Geen gratis behandeling voor kankerpatiënten

buitenland
6
22 jan 19:10
Patiënten met kanker hebben een universele zorgverzekering nodig in plaats van toegang tot gratis behandeling.
Dat zei Khaled Ait Taleb (Minister van Volksgezondheid) maandag in de Tweede Kamer. De zorgminister voegde eraan toe dat patiënten moeite hebben om de kosten van medicijnen te dekken en dat die moeten worden opgenomen in de dekking. Ait Taleb vindt het noodzakelijk om te bepalen wat voor soort "gratis behandeling" patiënten nodig hebben, of het nu gaat om medicijnen, bloedonderzoek, radiologie of chirurgie.

In een rapport uit 2018 van het Marokkaanse bureau voor de statistiek (HCP) bleek dat slechts 47% van de Marokkanen een zorgverzekering heeft. "Gratis behandeling is niet de oplossing. We hebben een alternatief nodig voor medicijnen die niet onder de zorgverzekering vallen", zei de minister. Het ministerie schat dat jaarlijks bij 40.000 Marokkanen kanker wordt vastgesteld.

De verklaring komt te midden van de campagne op sociale media waarbij kankerpatiënten de slechte staat van de gezondheidszorg in Marokko aankaartten. Activisten riepen op tot het oprichten van een "kankerbestrijdingsfonds" via een wijziging van de 2020-financieringswet.

De campagne ontving veel medeleven en solidariteit van het grote publiek, waaronder veel prominenten, academici en politici. Een initiatiefnemer van de campagne, Rajaa Bouziane, stierf 4 januari aan de gevolgen van kanker.

Het ministerie van Volksgezondheid ontving onlangs vel lof voor het initiatief om kinderen jonger dan vijf jaar toegang te geven tot gratis behandeling voor kanker. Activisten vinden dit echter niet genoeg.
© MAROKKO.NL 2020
marokko
volksgezondheid
zorg
kanker
khaled ait taleb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
idlib
china
duitsland
mocromaffia
ridouan taghi
marengo
afc ajax
ankara
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
transfer talks
mohammed vi