Politiechef Akerboom beoogde baas inlichtingendienst AIVD

algemeen
0
24 jan 14:23
Erik Akerboom, nu nog korpschef van de Nationale Politie, is de beoogde opvolger van Dick Schoof als directeur-generaal van de inlichtingendienst AIVD.

Dat melden ingewijden na berichtgeving in de Volkskrant. Schoof wordt op 1 maart de nieuwe topambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij kwam eind 2018 bij de AIVD, nadat hij enkele jaren de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was geweest.

Akerboom kreeg het onlangs aan de stok met migrantengroeperingen en maatschappelijke organisaties nadat hij stelselmatig bleef ontkennen dat er "structurele misstanden binnen én door de politie Den Haag" zouden zijn. De organisaties vroegen Akerboom om in te grijpen, stelden ze eind oktober in een verklaring. Ze wezen erop dat er binnen de eenheid intimidatie en racisme voorkomt en dat er mishandelingen plaatsvinden, waarover Omroep West in 2013 een documentaire maakte. Ook werd verwezen naar klokkenluider en politiechef Fatima Aboulouafa, die melding maakte van discriminatie en machtsmisbruik binnen de politie. Ze is daarna op non-actief gezet.

Wanneer de ministerraad over de nieuwe AIVD-baas stemt, is nog niet bekend. Akerboom was eerder onder meer secretaris-generaal op het ministerie van Defensie en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, zoals dat toen nog heette. Tussen 1998 en 2003 was Akerboom al directeur Democratische Rechtsorde bij de AIVD.

De topambtenaar studeerde af aan de Nederlandse Politieacademie en begon zijn carrière bij de politie in Utrecht. In 2016 werd Akerboom korpschef van de Nationale Politie. Vanuit die functie uitte hij eind vorig jaar kritiek op de "wispelturigheid" van de politiek. Het "op- en af-beleid van opeenvolgende kabinetten" maakt het werk van de politie heel moeilijk, aldus Akerboom.

© ANP 2020
erik akerboom
justitie
defensie
nctv
geheime dienst
aivd
politie
fatima aboulouafa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi