Kabinet houdt vast aan missie in Straat van Hormuz

algemeen
2
24 jan 17:35
Hoewel de situatie in de regio rond de Perzische Golf "gespannen" en "veranderlijk" is, ziet het kabinet geen reden om de missie in de Straat van Hormuz terug te draaien.
Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Enkele partijen, waaronder regeringspartij D66, hadden om een nieuwe weging van de missie gevraagd.

Volgens het kabinet hebben zich de afgelopen weken "geen bijzondere incidenten" voorgedaan in de Perzische Golf, de Straat van Hormuz en de Golf van Oman. Ook hebben landen in de regio opgeroepen tot de-escalatie. De spanningen waren begin deze maand hoog opgelopen na de liquidatie van een Iraanse generaal door de VS. Iran bestookte daarna Amerikaanse bases in Irak.

Op 28 januari vertrekt het fregat Zr. Ms. De Ruyter voor zes maanden naar de Straat van Hormuz. De Europese missie staat onder leiding van Frankrijk. Verder hebben ook nog België, Denemarken en Griekenland materieel of manschappen toegezegd. Een aantal andere landen heeft politieke steun uitgesproken. De missie moet de vrije doorvaart garanderen en incidenten voorkomen.

Diplomatieke weg
Naast de militaire inzet, proberen de landen betrokken bij de maritieme inzet ook via diplomatieke weg de spanningen te verminderen. Met als doel dat voorkomen wordt dat missie verkeer geïnterpreteerd wordt, (regionale) dialoog en samenwerking met de landen in de regio, waar Iran en Saudi-Arabië al lang gezworen vijanden zijn.
© MAROKKO.NL 2020
iran
straat van hormuz
saoedi-arabie
verenigde staten
irak
olietanker
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
china
duitsland
italië
lombardije
afc ajax
thierry baudet
tweede kamer
immigratie
marrakech
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
transfer talks
mohammed vi