Chinese president: coronavirus verspreidt zich sneller

buitenland
42
25 jan 18:22
De Chinese president Xi Jinping waarschuwt dat China met een "ernstige situatie" te maken heeft nu het nieuwe coronavirus "sneller om zich heen grijpt".
Het virus heeft zeker 41 levens geëist en bijna 1300 mensen in het hele land zijn besmet, meldden staatsmedia zaterdag. Volgens de Chinese tv wordt er alles aan gedaan om middelen en experts in ziekenhuizen te krijgen om het virus aan te pakken. Leveringen aan de provincie Hubei, waarin de zwaar getroffen stad Wuhan ligt, zijn gegarandeerd en de kosten vormen geen belemmering.

Vanwege de uitbraak van het virus zijn op veel plaatsen in China, waar Nieuwjaar wordt gevierd, grote evenementen geannuleerd en zijn pretparken gesloten om grote mensenmassa's te voorkomen.

Ook gelden beperkingen voor vervoer. Het land zal vanaf maandag alle groepsreizen, zowel binnenlands als naar andere landen, stopzetten, meldde de Chinese staatszender CCTV. Verder rijden vanaf zondag van en naar de Chinese hoofdstad Peking geen interlokale bussen meer.

'VS halen Amerikanen weg uit Chinese stad Wuhan'
De Verenigde Staten sturen zondag een chartervlucht naar de Chinese miljoenenstad Wuhan om Amerikaanse burgers en diplomaten daar weg te halen. Dat meldde de Wall Street Journal zaterdag. Wuhan is het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus.

Het vliegtuig, dat plaats biedt aan 230 mensen, zal diplomaten van het Amerikaanse consulaat vervoeren, evenals Amerikaanse burgers en hun families, meldde de krant, op basis van een bron die bekend is met de operatie.

Washington heeft voor de operatie de goedkeuring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Amerika is ook van plan zijn consulaat in Wuhan tijdelijk te sluiten.

Ook andere landen willen hun burgers weghalen uit de stad. Zo kondigde Frankrijk aan stappen te ondernemen. Volgens de krant South China Morning Post wil Parijs bussen inzetten om de mensen naar elders in China te brengen. Rusland heeft contact opgenomen met China over het evacueren van Russische inwoners uit Wuhan, bericht het Russische persbureau RIA.

Marokko
De Marokkaanse autoriteiten volgen vooralsnog de lijn van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) en vindt het nog te vroegen om te spreken van een internationale noodsituatie. Die conclusie trok WHO donderdag na een spoedvergadering van twee dagen. Wel zijn Marokkaanse autoriteiten inmiddels begonnen met het screenen van passagiers op internationale luchthavens.

Het ministerie van Volksgezondheid meldde zaterdag dat in Marokko vooralsnog geen gevallen van besmetting bekend zijn.
© ANP 2020
marokko
china
hubei
peking
wuhan
coronavirus
verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
duitsland
hanau
coronavirus
china
tobias rathjen
frankfurt
terrorisme
moskee
moslimhaat
afc ajax
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
palestina
mohammed vi