Palestijnse vlaggen bij sleuteloverdracht songfestival

algemeen
0
28 jan '20
Het Rotterdamse songfestivalfeestje in Rotterdam begon dinsdag met een actie van de lokale partij NIDA.

De Islamitische partij probeerde een Palestijnse vlag en sjaal te bevestigen aan een standbeeld voor het stadhuis om te protesteren tegen de komst van een Israëlische delegatie. Die overhandigt burgemeester Ahmed Aboutaleb symbolisch de sleutel van het songfestival. De Rotterdamse partij NIDA spreekt van een ludieke actie. "Om de bezetting en mensenrechtenschendingen in Israël niet zomaar aan Rotterdam voorbij te laten gaan", stelt de initiatiefnemer.

De Israëlische stad Tel Aviv was vorig jaar gaststad van het evenement. Door het songfestival in Israël te laten plaatsvinden leek het volgens NIDA alsof de bezetting van de Palestijnse gebieden gelegitimeerd was.

Het Eurovisiesongfestival beweert zich "nooit te mengen in politieke discussies". Uitingen zoals Palestijnse vlaggen zijn daarom niet geoorloofd. "Uiterst krom", volgens critici, want de Israëlische vlag is wel geoorloofd, en daarmee mengt de organisatie van het Eurovisiesongfestival zich toch in de discussie.

Vorig jaar ontstond ophef rondom het omstreden festival toen Madonna tijdens haar optreden in de finale van het songfestival in Tel Aviv met een Palestijnse vlag op het podium verscheen, tegen het zere been van de Israëlische autoriteiten. De ludieke actie van de zangeres was bedoeld als vreedzaam protest. Een Marokkaanse achtergronddanseres van Madonna werd daarop ondervraagd door de Israëlische politie.

Ook het vertonen van Palestijnse sjaaltjes door de IJslandse shockrockers van Hatari tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival moest volgens de Israëlische omroep leiden tot een strafmaatregel door de organisatie van het Eurovisiesongfestival.

Ook de extreem-rechtse PVV was er als de kippen bij en riep op tot een boycot van de wereldster.

© ANP/Marokko.nl 2020
ahmed aboutaleb
israël
eurovisie
songfestival
mensenrechten
palestina
tel aviv
nida
madonna
hatari
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi