Marokko bedankt Trump voor inspanningen inzake Palestina-Israël conflict

marokko
58
29 jan 20:40
De Marokkaanse autoriteiten hebben aangegeven de details van het vredesplan zorgvuldig te bestuderen

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag een verklaring afgegeven om haar "waardering" te uiten voor de "vredesinspanningen van de regering van Trump". De verklaring merkte op dat Marokko de ontwikkelingen op de voet volgt.

Marokko is altijd voorstander geweest van een tweestatenoplossing en blijft van mening dat de vredesoplossing rekening moet houden met de legitieme rechten van het Palestijnse volk en herhaalde het standpunt dat Palestina een "onafhankelijke, levensvatbare en soevereine staat" moet zijn, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, en dat de bevolking van de regio in "waardigheid, welvaart en stabiliteit" moet kunnen leven.

Het lang verwachte Amerikaanse plan om vrede te bereiken tussen Israël en de Palestijnen kon wereldwijd op weinig enthousiasme rekenen. Veel landen reageerden sceptisch en veroordeelden het ongebalanceerde vredesplan van Trump en Netanyahu. Marokko onderstreepte echter het belang van onderhandelingen tussen de twee partijen.

Openheid voor dialoog en de aanvaarding door beide partijen zijn van fundamenteel belang voor "de implementatie en duurzaamheid van het vredesplan", leest de verklaring van het ministerie. "Het verhelpen van de situatie in Palestina is de sleutel tot stabiliteit in het Midden-Oosten", aldus de verklaring.

Het ministerie onderstreept haar standpunt met betrekking tot Jeruzalem en geeft aan deze te blijven verdedigen en herinnert aan de oproep die koning Mohammed VI en paus Franciscus in maart 2019 hebben gedaan. De Marokkaanse vorst en de paus erkenden het unieke en heilige karakter van Jeruzalem en benadrukten de spirituele betekenis van de heilige stad en diens speciale roeping als vredestad.

De verklaring riep op tot het behouden van Jeruzalem / Al-Quds als gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid en het garanderen van volledige toegangsvrijheid voor volgelingen van de drie monotheïstische religies.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
palestina
israel
deal of the century
verenigde staten
vredesplan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi