Palestina zegt Oslo-akkoorden op

buitenland
2
31 jan 20:08
Het opzeggen van de akkoorden met Israël uit 1995 is een reactie op het omstreden vredesplan van de Verenigde Staten

Dat heeft Hussein al-Sheikh (minister van Burgerzaken van de Palestijnse Autoriteit) bekendgemaakt in een televisie-interview op Al-Jazeera. "Israël is ervan op de hoogte gesteld dat de Palestijnse regering zich niet zal houden aan de overeenkomsten", zei al-Sheikh.

Onder de Oslo-akkoorden van 1995 tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit was de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, verdeeld in drie delen; gebied A, B en C. Israël belet onder de overeenkomst Palestijnen om bouwprojecten uit te voeren in delen van de Westelijke Jordaanoever die zijn aangewezen als gebied C, die valt onder de administratieve en veiligheidscontrole van Israël.

Gebied C is momenteel echter de thuisbasis van ruim 300.000 Palestijnen, de overgrote meerderheid zijn bedoeïenen en herdersgemeenschappen die voornamelijk in tenten, caravans en grotten wonen.

Annexatieplan Op verzoek van Palestina zal de Arabische Liga op 1 februari een buitengewone vergadering om het vredesplan te bespreken. Sheikh hoopt dat Arabische en islamitische landen zich krachtig zullen uitspreken en het Palestijnse standpunt ondersteunen. 

Dinsdag onthulden Trump en Netanyahu het omstreden en ongebalanceerde plan als oplossing voor het Israël-Palestina-conflict. Bij het samenstellen en aankondigen van het plan was geen Palestijnse vertegenwoordiging aanwezig. 

Het Trump/Netanyahu-annexatieplan vernietigt eenzijdig eerdere VN-resoluties inzake de Palestina-kwestie.

© Anadolu 2020
palestina
israel
verenigde staten
vredesplan
deal of the century
oslo akkoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi