Israël en Soedan gaan betrekkingen normaliseren

buitenland
2
3 feb 20:02
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft tijdens een bezoek aan het Oost-Afrikaanse Oeganda de nieuwe Soedanese leider generaal Abdel Fatah al-Burhan twee uur lang gesproken.

De twee hebben volgens Israëlische media afgesproken dat ze normale betrekkingen gaan aanknopen. Israël heeft in de Arabische wereld vooralsnog slechts twee landen, de buurlanden Egypte en Jordanië, met wie het normale diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Na de val vorig jaar van de Soedanese dictator Omar Hassan al-Bashir kwam generaal al-Burhan bovendrijven als een 'tussenpaus'. Hij werd in april de leider van de toenmalige militaire junta en leidt nu de opvolger van dat bestuurslichaam, de Soevereiniteitsraad.

De generaal zou door banden met Israël aan te knopen ertoe willen bijdragen dat "zijn land moderniseert, uit zijn isolement raakt en op de wereldkaart komt". Israël is onder meer geïnteresseerd in het recht om over het immense Soedan te mogen vliegen en wil ook af van circa 7000 Soedanezen die in Israël hun heil hebben gezocht.

© ANP 2020
israël
kampala
omar al-bashir
oost-afrika
oeganda
soedan
jordanië
egypte
benjamin netanyahu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi