AIVD-baas: 'Salafisme geen acute dreiging, wel op lange termijn'

algemeen
26
10 feb 16:10
Volgens inlichtingenchef Dick Schoof vormt het salafisme geen acute dreiging voor de Nederlandse samenleving.

Wel zou het gedachtegoed op lange termijn meer voet aan de grond kunnen krijgen. Dit zei hij maandag in een verhoor door de Tweede Kamer over geldstromen naar moskeeën en islamitische organisaties in Nederland. Hiermee is het onderzoek naar onder andere de moskeeën As-Soennah en alFitrah gestart. Volgens de baas van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is er een groei te zien in het aantal 'salafistische aanjagers'.
Onderzoek
Schoof zei dat de AIVD geen onderzoek doet naar alleen financiering vanuit het buitenland, omdat dit niet per se een bedreiging is. "Het geld vormt pas een bedreiging wanneer de democratie hiermee wordt geschaad." Alle buitenlandse financiering bekijken, is volgens hem vrijwel onmogelijk. "We doen niet aan 'follow the money'.

We kijken om welke personen het gaat, of daar geld naartoe gaat en of dat geld wordt gebruikt om de organisatie te financieren", legt Schoof uit. Het gaat hierbij vooral om geldstromen vanuit de Golfregio. Landen wil Schoof niet noemen, omdat dat het onderzoek zou bemoeilijken.

De hoorzittingen van de Tweede Kamer nemen in totaal twee weken in beslag. In de eerste week worden deskundigen gehoord, waaronder oud-burgemeester van Den Haag Pauline Krikke. In de tweede week worden verschillende specifieke casussen, waaronder die van de twee moskeeën, besproken.

© ANP 2020
salafisme
nctv
aivd
moskee
tweede kamer
dick schoof
geheime dienst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi